PrzepisSto razy lepsze od ogórków małosolnych. Sekret smaku to jeden nietypowy dodatek

Sto razy lepsze od ogórków małosolnych. Sekret smaku to jeden nietypowy dodatek

Ogórki watykańskie. Fot. AdobeStock
Ogórki watykańskie. Fot. AdobeStock

Ogórki małosolne to wspaniały przysmak, na który czekamy cały rok. Okazuje się jednak, że jest coś jeszcze lepszego. Mowa tu o ogórkach watykańskich. Sekretem ich smaku jest jeden nietypowy dodatek. Jak je przygotować, by smakowały obłędnie? Gwarantujemy, że przepis na ogórki watykańskie zrobi furorę wśród twoich bliskich. 

Ci, którzy kochają ogórki w każdej postaci, zdecydowanie powinni spróbować ogórków watykańskich. To wyjątkowy przysmak, który bije na głowę ogórki małosolne, ale też kiszone i konserwowe. Ich przygotowanie nie jest trudne, a lista składników krótka. Jeden składnik może cię zaskoczyć. Gwarantujemy jednak, że pozytywnie wpływa na smak.

Lepsze od małosolnych. W czym tkwi ich sekret?

Ogórki watykańskie nazywane są również ogórkami papieskimi. Receptura jest bardzo podobna do konserwowych, jednak ich sekret tkwi w jednym dodatku. Mowa tu o rodzynkach. Nadają nutę słodyczy, która świetnie komponuje się ze smakiem ogórków.

Składniki:

  • 5 kg ogórków,
  • 3 łyżki soli,
  • 400 ml wody,
  • 0,5 l octu,
  • 600 g cukru,
  • 1 garść rodzynek,
  • 15-20 ziarenek pieprzu,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • koper.

Ogórki watykańskie - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Przepis na ogórki watykańskie jest bardzo prosty. Pyszne, chrupiące ogórki o słodkim smaku robi się wręcz błyskawicznie. Oto sposób przygotowania krok po kroku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie myjemy, a następnie kroimy na ćwiartki. Posypujemy je solą, mieszamy i odstawiamy na około dwie godziny.
  2. Myjemy pięć litrowych słoików, a następnie wyparzamy je i suszymy.
  3. Odlewamy wodę z posolonych ogórków.
  4. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i octem.
  5. Pokrojone ogórki z solą wkładamy ciasno do słoików. Do każdego z nich wkładamy łyżkę rodzynek, ząbek czosnku, 3-4 ziarenka pieprzu i nasiona kopru.
  6. Do słoików z przygotowaną zawartością wlewamy przygotowaną zalewę. Należy pamiętać, by zrobić to, gdy będzie jeszcze gorąca. Następnie mocno zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 5 minut. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także