Ułożyła plasterki banana na kawałku chleba. Chwilę później powstało najlepsze śniadanie, jakie widziałam!

Pyszne śniadanie to najlepszy sposób na pozytywne i energiczne rozpoczęcie dnia. Dzisiaj zaproponuję ci je w słodkiej odsłonie – tost francuski z bananami, truskawkami, miodem i syropem klonowym.
Jeżeli dbasz o swoje zdrowie, nie przejmuj się, ten przepis jest dla ciebie idealny, ponieważ wszystkie potrzebne składniki, są naturalne i zdrowe.
Dokładna instrukcja, jak zrobić takiego tosta, znajduje się poniżej.
Składniki:
- 3 jajka
- 2 szczypty cynamonu
- szczypta soli
- 1 obrany banan
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki syropu klonowego
- 230 g truskawek
- 4 kawałki chleba
- cukier puder (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż rozbite jajka, szczyptę cynamonu i sól. Dokładnie wymieszaj.
2. Połóż banana na desce do krojenia, odetnij końcówki i je wyrzuć. Następnie pokrój banana w plasterki.
3. Na dwóch kawałkach chleba, poukładaj plastry bananów. (ok. 9 plastrów na jeden kawałek)
4. Posyp banana szczyptą cynamonu oraz polej miodem.
5. Na kawałkach chleba z bananami, połóż pozostałe 2 suche kawałki chleba.
6. Powstałe kanapki dokładnie namocz we wcześniej przygotowanej miksturze z jajek, cynamonu i soli.
7. Rozgrzej patelnie, a następnie włóż na nią kanapki. Smaż tak długo, aż się zarumienią. Co jakiś czas, przewracaj na drugą stronę. Kiedy będą gotowe, zdejmij je z patelni i połóż na talerzu. Każdą z kanapek przekrój na pół.
8. Na osobnej patelni rozlej syrop klonowy. Podgrzewaj go przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj także truskawki i podgrzewaj całość przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
9. Polej tosty gotowym sosem z syropu klonowego i truskawek.
Jeżeli masz ochotę, możesz posypać tosty cukrem pudrem.
Przyjemnego śniadania!
Komentarze