Przepis na surówkę z zaginionych notatek babci. 1 dodatek niesłychanie podbija jej smak

Chyba każda babcia prowadziła kiedyś zeszyt z notatkami, a w nim miała mnóstwo przepisów. Były to tajne receptury na pyszne dania. Dziś właśnie z jedną z nich przychodzimy. Surówka z letnich warzyw z dodatkiem pysznych i aromatycznych przypraw. Oto dokładna lista składników i sposób przygotowania.

Tajemniczym składnikiem tej surówki jest aromatyczny czosnek. Jego niewielka ilość podbija smak całej surówki i wydobywa z niej aromat. Tak przygotowany dodatek, jakim jest ta surówka w słoiku z przepisu babci, będzie idealnym dodatkiem do obiadu w jesienne lub zimowe popołudnie.

Surówka babci – idealna za każdym razem

Surówka-Pyszności; Foto:Canva

Surówka-Pyszności; Foto:Canva

Składniki na surówkę:

  • 1 kilogram ogórków
  • 1 kilogram pomidorów
  • 1 kilogram marchwi
  • 1 kilogram kapusty
  • 1 kilogram cebuli

Przyprawy:

  • 5 łyżeczek soli
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania surówki:

Przygotuj wszystkie warzywa. Dokładnie je umyj i pokrój w jednolite paski, dodaj oliwę, ocet i posyp solą i cukrem. Wymieszaj wszystko i odstaw na 1 godzinę, aby produkty nasiąkły zalewą. Następnie przygotuj garnek, przełóż do niego warzywa i gotuj przez około 10 minut. Tak przygotowaną surówkę, przełóż do słoików.

Przed umieszczeniem surówki w stolikach, warto je wyparzyć i dokładnie osuszyć, aby pozbyć się wszelkich patogenów. Następnie umieść surówkę w środku i odstaw ją w ciemne, suche miejsce, aby nie miała dostępu do światła i wilgoci. Może stać tam nawet do kilku miesięcy.

Czosnek do surówki-Pyszności; Foto:Freepik

Czosnek do surówki-Pyszności; Foto:Freepik

Czosnek — właściwości dodatku do surówki

Czosnek jest produktem, który zatrząsnął światem. Wynika to głównie z jego właściwości prozdrowotnych. Zacznijmy od właściwości przeciwzapalnych. Pozwala to na zwalczanie patogenów przez nasz układ odpornościowy. Za takie działanie odpowiadają związki siarkowe, które nadają mu również charakterystyczny smak i zapach.

Wiemy również, że czosnek dodatkowo wpływa na skracanie czasu przeziębienia. Dlatego surówka z dużą ilością warzyw, wzbogacona o czosnek będzie idealnym dodatkiem w jesienne i zimowe dni do naszych posiłków. W tym okresie jesteśmy narażeni na wzmożone infekcje. Spożycie czosnku wpłynie również pozytywnie na osoby z chorobami serca.

Jeśli lubisz takie surówki ze słoika, postaw na niezawodną marchewkę w zalewie octowej, oto film, który przedstawia sposób przygotowania dokładnie krok po kroku:

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×