Surówka colesław z kapustą i marchewką. Soczysta i chrupiąca, lepsza niż w KFC

Surówka colesław to absolutny klasyk wśród surówek. Pyszna i prosta surówka z młodej kapusty pasuje do wielu dań. Prawdziwy klasyk! Chociaż mogłoby się wydawać, że kolebką znanej surówki są Stany Zjednoczone, to jej nazwa wskazywać może na europejskie korzenie- z języka niderlandzkiego słowo koolsla to po prostu „sałatka z kapusty”. Colesław to nazwa, które została zanglizowana. Mówi się, że to wynalazek holenderski imigrantów w Nowym Jorku. Są jednak wzmianki, że wymyślili ją… Rzymianie! Nie da się ukryć, że największą sławę surówka zawdzięcza sieci fast foodów. Gwarantujemy jednak, że nasza surówka colesław smakuje lepiej niż w KFC! Bazą surówki colesław jest szatkowana biała kapusta, marchewka i majonez. Niektórzy dorzucają do tego przepisu coś od siebie, jednak sama baza jest tak smaczna, że nie wymaga urozmaiceń.

Przepis na colesław krok po kroku znajdziesz na naszym kanale

Surówka colesław- składniki

1 kg kapusty młodej
2-3 marchewki
1/2 cebuli
1/4 szklanki maślanki
1 i 1/2 łyżeczki octu winnego
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka cukru
1/2 cytryny
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Przepis na prostą i uwielbianą surówkę

Zacznij od młodej kapusty. Postaraj się w sklepie wybrać małą główkę. Opłucz ją pod wodą. Zdejmij pierwsze liście z kapusty i podziel warzywo na pół. Usuń głąb i poszatkuj drobno kapustę. Możesz zrobić to nożem lub użyć szatkownicy do warzyw. Pomocna może okazać się również obieraczka- nie przedzielaj wtedy kapusty na pół.

Surówka colesław- Pyszności

Surówka colesław- Pysznośc

Następnie przełóż kapustę do miski i dodaj startą na tarce marchewkę, posiekaną drobno cebulę oraz majonez. Jeśli chcesz, żeby sałatka była lżejsza, to użyj majonezu light. Nie zapomnij także dodać maślanki, octu winnego, cukru, soku wyciśniętego z połowy cytryny, soli i pieprzu. To te składniki stworzą fantastyczny sos, który połączy warzywa.

Surówka colesław- Pyszności

Surówka colesław- Pyszności

I gotowe! Surówkę colesław przechowuj w lodówce przez 3-4 dni. Podawaj ją z mięsami, szczególnie z drobiem. Nie znamy osoby, które nie lubi colesława 😉 Smacznego!
Surówka colesław- Pyszności

Surówka colesław- Pyszności


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×