PoradyDo surówki z kapusty dodaj 1 niecodzienny składnik. Od razu podkręci smak każdej ryby, nie zdołasz się oderwać

Do surówki z kapusty dodaj 1 niecodzienny składnik. Od razu podkręci smak każdej ryby, nie zdołasz się oderwać

Do surówki z kapusty dodaj 1 niecodzienny składnik. Od razu podkręci smak każdej ryby, nie zdołasz się oderwać
Paulina
04.09.2022 07:36, aktualizacja: 15.09.2023 13:45

Surówka do ryb może zostać wykonana na wiele różnych sposobów, które wspaniale podkręcą jej smak. Dzisiaj prezentujemy przepisy na dwie surówki — klasyczną z marchewką i koperkiem, oraz nowatorską z dodatkiem pomarańczy. Cytrus dzięki swojej kwasowości podkreśla atuty ryby i nadaje jej jeszcze większej świeżości. 

Surówka z białej kapusty

Obraz

Składniki na surówkę do ryb z białej kapusty:

  • 1 mała biała kapusta
  • 1 sztuka cebuli
  • 2 sztuki marchewki
  • cukier
  • 1 szczypta soli
  • olej
  • koperek

Sposób przygotowania surówki z białej kapusty:

Przygotuj wszystkie warzywa. Dokładnie je umyj, następnie przy pomocy dużego noża dokładnie je pokrój. Kapustę i cebule poszatkuj, a marchew zetrzyj na tarce. Warzywa umieść w misce i przypraw. Dodaj sól, pieprz oraz cukier. Ten ostatni dodatek nada twojej surówce słodkiego smaku. Całość skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na minimum jedną godzinę, aby dobrze się schłodziła. Najlepiej, by surówka do ryb znajdowała się tam przez 1,5 h.

Kapusta - Pyszności; Foto Canva.com
Kapusta - Pyszności; Foto Canva.com

Składniki na surówkę do ryb:

  • 3 sztuki marchewki
  • 1 pomarańcza
  • sok z cytryny
  • 1 główka małej kapusty
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania surówki do ryb z białej kapusty z dodatkiem pomarańczy:

Kapustę na surówkę poszatkuj przy użyciu ostrego noża. Marchew dokładnie myjemy, a następnie obieramy. Kolejnym krokiem będzie starcie marchewki na tarce i pokrojenie pomarańczy w kostkę. Wszystkie składniki umieść w misce i skrop sokiem z cytryny. Następnie dodaj miód. Na koniec całość wymieszaj. Tak przygotowaną surówkę odstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki dobrze się połączyły.

Kapusta kiszona - Pyszności; Foto Canva.com
Kapusta kiszona - Pyszności; Foto Canva.com

Właściwości kapusty

Biała kapusta to bardzo cenne źródło witaminy C i potasu, a jej dodatek może być korzystny w celu profilaktyki wielu chorób. Jej spożywanie może przynieść nam korzyści w leczeniu stanów zapalnych i profilaktyce chorób nowotworowych. Najlepiej spożywać białą kapustę na surowo tak jak w naszym przepisie. W warzywach kapustnych znajdziemy wiele składników mineralnych, takich jak: żelazo, cynk, wapń, selen, miedź. Oprócz tego to duża skarbnica przeciwutleniaczy, które świetnie radzą sobie z nadmiarem wolnych rodników, wytwarzanych podczas stresu.

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, to zostawiamy Ci przepis na mizerie w 5 wersjach: 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także