PrzepisChrupiąca surówka jak z chińskiej restauracji. Kucharze dodają do niej jeden istotny składnik

Chrupiąca surówka jak z chińskiej restauracji. Kucharze dodają do niej jeden istotny składnik

Surówka - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Surówka - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Ewa
28.01.2023 13:00

Chrupiąca surówka jak z chińskiej restauracji. Pyszny i zdrowy dodatek do obiadu nie tylko w stylu azjatyckim. Proste składniki dadzą niesamowity efekt.

W chińskich barach jednym ze stałych dodatków, bez względu na miasto, jest chrupiąca surówka z białej kapusty. Wiele osób zjada ją ze smakiem i dopytuje o przepis. Nic w tym dziwnego - proste połączenie składników ma w sobie to coś, co sprawia, że surówka cieszy się ogromną popularnością.

Prosty przepis na surówkę

Sekretem tej surówki jest zalewa, która nadaje jej cały smak. Powstaje z połączenia oleju, cukru, soli i octu ryżowego. To właśnie ocet ryżowy jest kluczowym składnikiem kompozycji. Ma delikatny, lekko kwaskowy smak. Jest łagodniejszy niż spirytusowy i świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryżu do sushi czy składnik marynaty do warzyw. Znajdziesz go na dziale z kuchnią orientalną w supermarketach (np. Carrefour, Kaufland), na Allegro lub podczas tematycznych tygodni w Biedronce czy Lidlu. Jeśli nie znajdziesz go w sklepie, to sięgnij po ocet spirytusowy. Najlepszy jest ten o stężeniu 6 proc., jeśli jednak wybierzesz 10 proc. to dodaj go nieco mniej. Taka surówka to dobry dodatek nie tylko do domowej chińszczyzny.

Surówka jak z chińskiej restauracji

Składniki:

  • 500 g białej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cebula

Zalewa

  • 50 ml wody
  • 50 ml octu ryżowego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 50 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkuj w średniej grubości kawałki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę podziel na mniejsze pióra. Wszystkie warzywa wymieszaj razem w misce. Przygotuj prostą zalewę. Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzewaj, aż cukier i sól się rozpuszczą. Zagotuj i zalej przygotowane wcześniej warzywa. Wymieszaj całość, lekko ugniatając. Przykryj miskę talerzykiem lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.

Smacznego!

Surówka jak z chińskiej restauracji- Pyszności/ źródło: Canva
Surówka jak z chińskiej restauracji- Pyszności/ źródło: Canva

Przepis na surówkę colesław znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także