Genialny przepis na soczystą surówkę kopenhaską. Sekretem jest obłędny sos

Jak zrobić surówkę Kopenhaską - Pyszności; Foto: Canva.com

Surówki stanowi świetny dodatek do dań obiadowych. Rewelacyjnie współgrają z mięsem z grilla. Nie tylko są zdrowe, ale i wyjątkowo smaczne. W związku z tym dzisiaj podzielimy się fantastycznym przepisem na surówkę kopenhaską. To wspaniałe połączenie takich warzyw jak sałata lodowa, marchewka i ogórek konserwowy.

Zdrowy dodatek do dań obiadowych

surówkę kopenhaską

Surówka Colesław – Pyszności

Surówka zazwyczaj powstaje na bazie warzyw. Jednak niekiedy mieszamy je również ze świeżymy owocami. Oprócz tego, goszczą w niej także takie składniki jak ocet, jogurt, majonez, musztarda itp. Zdarza się, że wzbogacamy aromat surówki poprzez dodatek różnych ziół.

Surówka idealnie pasuje do mięsa, czy ryby. Świetnie smakuje również w towarzystwie karkówki z grilla. Jej dodatek wspaniale wzbogaca wartość odżywczą naszego dania obiadowego. Jeśli masz ochotę wypróbować sprawdzony przepis na pyszną surówkę – poniżej podajemy recepturę na surówkę kopenhaską. Okazuje się, że sałata lodowa, marchewki i ogórki konserwowe to wspaniałe połączenie!

Przepis na surówkę kopenhaską

przepis na surówkę kopenhaską

Marchewka – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 3 marchewki
  • sałata lodowa
  • cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Odetnij wierzchnie liście sałaty oraz jej głąb. Następnie przekrój warzywo na pół. Poszatkuj je i odłóż do miski. W kolejnym kroku umyj i obierz marchewki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Natkę pietruszki oraz szczypiorek umyj. Następnie posiekaj je na drobne kawałeczki. W kolejnym kroku obierz cebule i pokrój w drobną kostkę. Następnie zetrzyj ogórki konserwowe na tarce o grubych oczkach.
  3. Tak przygotowane warzywa zmieszaj ze sobą. W oddzielnym naczyniu zmieszaj jogurt grecki, musztardę, sól i pieprz. Następnie wlej sos do uprzednio zmieszanych warzyw. Całość dokładnie wymieszaj ze sobą.

Jeśli chcesz wzbogacić smak surówki, możesz dodać do jogurtu przeciśnięty przez praskę czosnek. Niektórzy również zamiast ogórków konserwowych dodają kiszone. Przed podaniem surówki warto ją odłożyć przynajmniej na 20 minut do lodówki.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować surówkę colesław krok po kroku. Jest lepsza niż w KFC. Idealnie sprawdzi się do obiadu.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×