PrzepisZaskakująca surówka po kreolsku w niesamowitym sosie. Ten składnik ci się spodoba

Zaskakująca surówka po kreolsku w niesamowitym sosie. Ten składnik ci się spodoba

Zaskakująca surówka po kreolsku w niesamowitym sosie. Ten składnik ci się spodoba
Paulina
20.08.2022 09:05, aktualizacja: 15.09.2023 13:45

Surówka do obiadu to podstawa udanego posiłku. Przychodzimy więc z propozycją nowego przepisu, który zaskoczy wielu z nas. Surówka po kreolsku ma w sobie jeden bardzo zaskakujący dodatek, który nadaje jej charakteru. W środku znajdziemy białe wino. Podkreśli on smak całej surówki. Koniecznie musicie spróbować. Oto dokładna lista składników i sposób przygotowania surówki na bazie białej kapusty.

Kapusta - Pyszności; Foto Canva.com
Kapusta - Pyszności; Foto Canva.com

Do końca sierpnia mamy okazje spróbować pysznej młodej kapusty. Wyróżnia się ona wyjątkowo kruchymi liśćmi i łagodnym, lekko słodkawym smakiem. Warzywo to jest bogatym źródłem witaminy C oraz błonnika. Dodatkowo nie zawiera dużo kalorii. W związku z tym możemy ją spożywać bez wyrzutów sumienia i przygotowywać z niej mnóstwo pysznych potraw. Poniżej przedstawiamy przepis na pyszną surówkę z dodatkiem białego wina.

Surówka po kreolsku składniki:

  • pół białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 łyżki białego wina
  • ok. łyżki cukru
  • sól, przyprawa cajun

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki. Kapustę poszatkuj na małe kawałki i umieść w misce. Całość lekko posól i dociśnij, a potem odstaw na minimum pół godziny. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru płynu. Następnie kroimy pozostałe warzywa. Paprykę pokrój w paski, cebulę w cienkie krążki i selera w małe talarki. Mieszamy wszystkie pokrojone warzyw z kapustą.

Całość przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą cajun. Mieszamy majonez z winem. Tak przygotowany sos łączymy z pokrojonymi warzywami. Surówkę pozostaw na 2 godziny.

Obraz

Właściwości białej kapusty

Biała kapusta to warzywo bogate w dużą ilość witamin takich jak wit. C, kwas foliowy czy wit. A. Warzywa kapustne są również dobrym źródłem wielu składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, selen, miedź, mangan i cynk. Wszystkie te składniki wpływają pozytywnie na stan naszego zdrowia. Kapusta będzie wpływać na zapobieganie chorobą kardiometabolicznym, neurologicznym i psychiatrycznym. Przy jedzeniu tego warzywa zyska również nasz układ szkieletowy i mięśniowy.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować duszoną młodą kapustę krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także