PrzepisDo surówki z czerwonej kapusty dodaję nietypowy owoc. Każdy chce poznać mój sekret

Do surówki z czerwonej kapusty dodaję nietypowy owoc. Każdy chce poznać mój sekret

Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem pomarańczy - Pyszności; Foto Canva.com
Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem pomarańczy - Pyszności; Foto Canva.com
28.12.2022 07:47

Przygotowując swój ulubiony obiad, musimy pamiętać o tym, by było zdrowo. Sporej porcji witamin doda nam z pewnością surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem pomarańczy. Takie połączenie składników sprawi, że właśnie ta wersja będzie dużo smaczniejsza od tej tradycyjnej.

Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem pomarańczy - popularny dodatek w nietypowym wydaniu

Bardzo często, podczas przygotowywania obiadu zdarza się, że zupełnie nie mamy pomysłu na to, jakim warzywnym dodatkiem urozmaicić nasze danie. Większość z nas sięga po "gotowce" w postaci domowych przetworów warzywnych. Warto również zdecydować się na nietypowe połączenie popularnego warzywa i owocu. Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem pomarańczy jest prosta w przygotowaniu i z pewnością zachwyci Cię smakiem. Gwarantujemy, że będzie idealnie pasować do każdego dania, w tym kotletów, czy dań bezmięsnych. Zobacz, jakie to proste i smaczne!

Czerwona kapusta - Pyszności; Foto Canva.com
Czerwona kapusta - Pyszności; Foto Canva.com

Jak przygotować surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem pomarańczy?

Taka surówka wymaga odpowiedniego przygotowania. Najwięcej czasu schodzi się z samym siekaniem czerwonej kapusty. Później już będzie "z górki". Nasza surówka, z jednej strony będzie słodka, a z drugiej - lekko kwaskowa i przyjemnie chrupiąca. To również prawdziwa bomba witaminowa dla każdego!

Składniki:

  • około 300 g poszatkowanej czerwonej kapusty
  • jabłko
  • kilka orzechów włoskich
  • łyżka octu jabłkowego
  • pomarańcza - do smaku
  • pieprz i sól
  • łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Surówka z czerwonej kapusty to pomysł na urozmaicenie naszego obiadu. Rozpoczynamy od poszatkowania czerwonej kapusty i przełożenia jej do miski. Następny krok to obranie pomarańczy i pozbycie się miąższu pomiędzy błonkami. Resztę owocu ściskamy ręką nad kapustą i wyciskamy z niego sok. Ocet jabłkowy łączymy z oliwą i następnie dodajemy do kapusty. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy cząstki pomarańczy, orzechy włoskie i kawałki jabłka bez skórki. Surówka jest już gotowa. Wstawiamy ją do lodówki, by składniki się przegryzły. Smacznego!

Co powiesz na słodką abstrakcję? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na nietypowy sernik:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także