PrzepisSurówka z czerwonej kapusty ze składnikiem niespodzianką. Słodki dodatek mocno podbija jej smak

Surówka z czerwonej kapusty ze składnikiem niespodzianką. Słodki dodatek mocno podbija jej smak

Surówka z czerwonej kapusty ze składnikiem niespodzianką. Słodki dodatek mocno podbija jej smak - Pyszności; Foto: Canva.com
Surówka z czerwonej kapusty ze składnikiem niespodzianką. Słodki dodatek mocno podbija jej smak - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
16.08.2022 12:36, aktualizacja: 16.08.2022 12:47

Surówka z czerwonej kapusty to rewelacyjny dodatek do dań obiadowych. Oprócz kapusty skrywa w sobie również takie owoce jak jabłka, czy śliwki. Składniki te wspaniale wzbogacają smak oraz aromat surówki. Jeśli masz na nią ochotę - poniżej podajemy przepis!

Fantastyczny dodatek do dań obiadowych

Surówka z czerwonej kapusty - Pyszności; Foto: Canva.com
Surówka z czerwonej kapusty - Pyszności; Foto: Canva.com

Surówka to wyjątkowa skarbnica zdrowia. Zazwyczaj powstaje na bazie surowych warzyw bądź owoców. W związku z tym odznacza się dużą zawartością witamin oraz składników mineralnych. Dzięki temu wspaniale wzbogaca wartość odżywczą naszych dań obiadowych.

Dzisiaj podajemy przepis na surówkę z czerwonej kapusty. Oprócz walorów zdrowotnych wyróżnia się ona również wspaniałymi walorami smakowymi. Sekret jej wyjątkowego smaku tkwi w obecności jabłek oraz suszonych śliwek. Składniki te wraz z czerwoną kapustą stanowią wspaniałe połączenie.

Przepis - surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta - Pyszności; Foto: Canva.com
Czerwona kapusta - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

0,5 główki czerwonej kapusty

jabłko

czerwona cebula

łyżka oliwy

1 - 2 łyżeczki miodu

3 łyżki majonezu

1 łyżka octu winnego

około 5 suszonych śliwek

sól i pieprz

Sposób wykonania:

Czerwoną kapustę drobno poszatkuj. Świetnie sprawdzi się tutaj specjalna szatkownica. Przełóż ją do miseczki. Następnie obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o małych oczkach. To samo zrób z uprzednio obraną cebulą. W kolejnym kroku posiekaj suszone śliwki na drobne kawałki.

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Surówka z czerwonej kapusty wspaniale smakuje jako dodatek do dań mięsnych. Przed podaniem można ją schłodzić w lodówce. Jeśli chcesz, aby kapusta była wyjątkowo miękka - polecamy ją sparzyć.

Jak sparzyć kapustę?

Wystarczy, że zagotujesz w garnku wodę z niewielką ilością soli. Jeśli chcesz, możesz dodać również trochę cukru. Następnie wrzuć uprzednio poszatkowaną kapustę do gotującej się wody na około 2 - 3 minuty. Pod koniec dodaj jedną łyżkę soku z cytryny lub octu. Dzięki temu warzywo zachowa swój piękny kolor. Następnie odcedź kapustę oraz odstaw ją do ostudzenia.

Jeśli masz ochotę na surówkę w nieco innej odsłonie - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować surówkę Colesław. Wspaniale sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także