Surówka nie będzie mdła. Połącz kapustę pekińską z dwoma dodatkami

Pyszności - Fot. dziejesie.wp.pl
Kapusta pekińska to bardzo uniwersalne i smaczne warzywo. Możemy z niej wyczarować przepyszne sałatki i surówki, które będą uzupełnieniem obiadu i grillowanych mięs. Świetny przepis z wykorzystaniem tego warzywa dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga Kulinarna chwila. Oto surówka z kapusty pekińskiej z ogórkami i sosem musztardowym.

Kapustę pekińską możemy kupić przez cały rok w warzywniakach, na straganach i w supermarketach. Jest tania, ma delikatny smak i tylko 12 kalorii w 100 gramach. To świetna wiadomość dla tych, którzy dbają o linię. Poza tym dostarcza witamin i mikroelementów. Surówki i sałatki na bazie kapusty pekińskiej stanowią świetnie uzupełnienie codziennej diety. Aby uniknąć dodatkowych kalorii, nie dodawajmy do nich majonezu ani śmietany. Lepszy będzie lekki sos winegret lub jogurt naturalny.


Zobacz też: Niedzielny klasyk w lepszym wydaniu. Zobacz, jak zrobić kotlety schabowe inaczej
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkami – przepis


Składniki:
- główka kapusty pekińskiej,
- 1 ogórek świeży,
- 6 ogórków konserwowych,
- 1 pęczek koperku,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:


- Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej jest banalnie proste i szybkie. Kapustę płuczę i siekam drobno. Zielonego ogórka obieram (choć nie jest to konieczne) i kroję w kostkę. Ogórki konserwowe również kroję w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekam. Wszystkie składniki przekładam do miski.
- Do warzyw dodaję musztardę, jogurt i doprawiam pieprzem oraz solą. Wszystko dokładnie mieszam.
- Surówka gotowa, podaję, jako dodatek do grillowanego mięsa lub kotletów. Smacznego!
Co jeszcze można przygotować z popularnej pekinki?


Surówka z kapusty pekińskiej to idealny dodatek do dania głównego. Składniki możemy komponować wedle własnych upodobań – tarta marchewka, cebula, pomidory, ogórki, kukurydza, zielony groszek, rzodkiewka, papryka, por. Do tego sos z oliwy, soku cytryny i odrobiny miodu. Taką surówkę możemy doprawić oczywiście solą i pieprzem, a także posiekanym koperkiem, czosnkiem, kminkiem i majerankiem. Pekinka sprawdzi się także jako składnik zup czy lekkiego bigosu. Z liści można też przygotować dietetyczne gołąbki.
Zobacz przepis na łososia grillowanego z cukinią:

