Wirtualna Polska

Najszybsza surówka z kiszonych ogórków. Bogactwo smaków

Najszybsza surówka z kiszonych ogórków. Bogactwo smaków

Pyszności - Fot. Adobe Stock

Sprawdzonych przepisów na pyszne surówki do obiadu nigdy za wiele. A tak się składa, że dzisiaj chcemy ci pokazać, jak w prosty i ekspresowy sposób możesz taką zrobić. Surówka z kiszonych ogórków jest smaczna, zdrowa i naprawdę nieźle się prezentuje.

Wirtualna Polska

Proste pytanie: ile może zająć przygotowania absolutnej bomby witaminowej i wsparcia dla organizmu? Odpowiadamy: dosłownie kilka minut. To właśnie tyle spędzisz nad stworzeniem surówki z ogórków kiszonych, o których właściwościach prozdrowotnych można by pisać książki.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
surówka z kiszonych ogórków – Pyszności; foto: Canva

surówka z kiszonych ogórków – Pyszności; foto: Canva

Jeśli więc przejadła ci się mizeria, przeczytaj ten artykuł. Niby to wszystko proste — ale jednocześnie genialne. W końcu w kuchni często bywa tak, że to właśnie na te „oczywistości” brakuje nam pomysłu. A więc tworzymy wymyślne i skomplikowane dania mięsne, a później okazuje się, że serwujemy je z tą samą surówką, co zawsze. Tak też jest dobrze, ale polecamy trochę innowacji od czasu do czasu. Oto przepis.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Surówka z kiszonych ogórków

Składniki:

  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki zalewy z kiszonych ogórków
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

Ogórki wyjmij ze słoika. Pamiętaj o tym, by postarać się nie robić tego palcami, tylko posłużyć się na przykład czystym widelcem. Zanieczyszczona zalewa sprawi, że ogórki niechybnie ulegną zepsuciu. Odlej też trochę zalewy: mniej więcej 3 łyżki, ale będziesz musiał użyć jej do smaku. Doskonały przepis na zalewę do ogórków kiszonych znajdziesz tutaj.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
surówka z kiszonych ogórków – Pyszności; foto: Canva

surówka z kiszonych ogórków – Pyszności; foto: Canva

Teraz pokrój ogórki bardzo cienko. Jeśli nie masz wprawy albo boisz się o palce, możesz użyć do tego krajalnicy, tak zwanej mandoliny. To samo zrób z cebulą, a następnie połącz składniki w misce. Dodaj do nich również posiekany koperek i całość wymieszaj. Dopraw szczyptą soli i pieprzu oraz kwaśną zalewą ze słoika. Raz jeszcze wymieszaj, skosztuj i gotowe. Smacznego!

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Surówka z kiszonych ogórków powinna akompaniować czemuś równie pysznemu. Na przykład tym mielonym z serem w skórce z chrupiącego boczku. Zobacz przepis prosto z naszego kanału na YouTube.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×