Zwykła mizeria to przeżytek, teraz króluje surówka z surowej cukinii. Smakuje niebiańsko i jest bardzo prosta

Zapewne niektórzy z Was są zdziwieni i zastanawiają się, czy aby na pewno można jeść cukinię na surowo? Tak, spokojnie można jeść, zwłaszcza młodą cukinię. Z takich okazów można przygotować naprawdę pyszne surówki. Mamy na to kilka sprawdzonych przepisów.

Nazywamy ją też kabaczkiem, należy do warzyw dyniowatych. Lekkostrawna, łagodna w smaku, szczególnie ceniona przez osoby będące na diecie, ponieważ jest nisko energetyczną i zalecana również dla małych dzieci. Można przygotować z niej wiele dań. Ostatnio popularność zyskuje ,,makaron spaghetti z cukinii”. Przy użyciu obieraczki można przygotować cienki wstążki przypominające długi makaron. Tak obrane warzywo nada się również do sałatek.

Surówka z surowej cukinii z marchewką

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 2 małe marchewki
  • 1 jabłko
  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki naturalnego jogurtu
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • mała szczypta granulowanego czosnku

Sposób przygotowania surówki z cukinii z majonezem:
Z cukinii odcinamy końcówki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy obrane i starte na tarce marchewki oraz obrane i starte jabłko. Wszystko trzemy na dużych oczkach. Na koniec dodajemy majonez, jogurt i doprawiamy całość solą, pieprzem i małą szczyptą granulowanego czosnku. Mieszamy składniki surówki, opcjonalnie możemy doprawić do smaku.

Surówka z cukini i marchewki-Pyszności; Foto: Canva

Surówka z surowej cukinii sosem

Składniki:

  • 2 szt cukinii średniej wielkości
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • gałązka świeżego tymianku cytrynowego
  • kilka listków mięty
  • sól
  • pieprz
surówka z cukinii

Cukinia – Pyszności; Foto: Pyszności

Sposób przygotowania surówki z cukinii: 

Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy, kroimy na bardzo cienkie plasterki. Można użyć do tego obieraczki do warzyw. Skrojoną cukinię przyprawiamy solą i pieprzem. W osobnej miseczce robimy dressing, łączymy ze sobą oliwę, ocet winny, sok z cytryny, miód, posiekane gałązki tymianku i kilka listków mięty. Plastry cukinii polewamy sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut do lodówki, żeby smaki się połączyły. Po tym czasie surówka z surowej cukinii jest gotowa do serwowania.

Jeśli masz w domu zapas cukinii, to wykorzystaj ją do zrobienia zielonej rolady:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×