PoradyPrzenigdy nie susz tego rodzaju grzybów. Zniszczysz ich smak bezpowrotnie

Przenigdy nie susz tego rodzaju grzybów. Zniszczysz ich smak bezpowrotnie

Suszenie grzybów - Pyszności: Foto Canva
Suszenie grzybów - Pyszności: Foto Canva
Paulina
22.09.2022 11:08

Zbliża się końcówka września. Wraz z nią sezon grzybowy jest w pełni. Zapaleni grzybiarze na pewno mogą coś o tym powiedzieć. Pewnie nie jeden z nich wrócił już z lasu z pełnym koszykiem leśnych pyszności. Oni na pewno wiedzą, jakich grzybów nie należy suszyć. Nie każdy jednak ma taką wiedzę. W związku z tym przychodzimy z kilkoma cennymi poradami, aby suszenie grzybów, było banalne i przyjemne.

W niektórych lasach można już znaleźć sporo okazów. Wytrwali grzybiarze doskonale wiedzą jakie grzyby mają zbierać oraz jak je przetwarzać, by wydobyć z nich maksimum smaku i aromatu na zimę. Wszyscy wiemy, że najłatwiejszym sposobem na konserwowanie grzybów jest ich suszenie.

Suszone grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com
Suszone grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com

Jakich grzybów lepiej nie suszyć?

Musimy wiedzieć, że wszystkie grzyby można suszyć, ale nie zawsze warto to robić. Kurki, rydze, gąski, kanie można spożytkować dużo lepiej. Postawmy na ich smażenie lub marynowanie. Czemu? Problemem przy suszeniu grzybków blaszkowych jest to, że po ich umieszczaniu w suszarce blaszki zazwyczaj się kruszą.

Idąc dalej, bardzo dużo grzybów zawiera w swoim składzie od 80-90% wody. To oznacza, że po suszeniu grzybów zmniejszą się one kilkukrotnie. To samo dotyczy małych owocników. Lepiej dodać je do zupy lub sosu. Ewentualnie zamarynować lub usmażyć. Do okazów, które gromadzą dużą ilość wody, zaliczymy maślaki. Lepiej ich nie suszyć, bo spędzimy na tym całą wieczność.

Obraz

Jak suszyć grzyby?

Na suszenie grzybów można wykorzystać wiele urządzeń i miejsc. Suszenie w piekarniku, na grzejniku czy na słońcu na pewno jest nam znane. Jeśli natomiast jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami takiego urządzenia jak suszarka do grzybów, to wystarczy tylko ustawić temperaturę i dokładny czas suszenia. Grzyby powinny suszyć się w temperaturze około 70-80 stopni przez około 4-6 godzin. Wszystko też zależy od wielkości i rodzaju grzybów, jakie mamy. Im większy egzemplarz tym czas suszenia jest dłuższy.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować genialne grzyby w trzech odsłonach krok po kroku. Świetnie sprawdzą się jako pyszna przystawka!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także