Nie na słońcu, ani nie w suszarce. Suszone śliwki zrobisz jeszcze prościej

Jak skutecznie suszyć śliwki w domowych warunkach? - Pyszności; Foto: https://youtu.be/CqGIvFeJb-Q ; Canva.com

Suszone śliwki to wspaniały dodatek do owsianki, czy sałatek. Poza tym stanowią zdrową przekąskę między posiłkami. Sklepy oferują duży wybór gotowych suszonych śliwek. Jednak w składzie takich produktów oprócz owoców, niekiedy znajdziemy również zbędne substancje. Warto w takim razie przygotować je samemu w domu. Jak to zrobić? Okazuje się, że suszenie śliwek nie jest takie trudne.

Śliwki – wartości odżywcze

Śliwki – Pyszności; Foto: Canva.com

Śliwki nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Okazuje się, że owoce te bogate są w takie witaminy jak A, C, B, E, czy K. Poza tym stanowią wspaniałe źródło soli mineralnych m.in. potasu, wapnia, manganu. W związku z tym spożywanie śliwek wpływa pozytywnie na naszą skórę, układ nerwowy, czy samopoczucie. Warto więc włączyć je do swojej diety.

Jeśli chcesz cieszyć się śliwkami przez dłuższy czas, warto w takim razie je wysuszyć. Okazuje się, że suszenie śliwek nie jest takie trudne. Poniżej podajemy jak je przygotować w domowych warunkach.

Suszenie śliwek w domowych warunkach

suszenie śliwek

Suszone śliwki – Pyszności ; Foto: Canva.com

Śliwki możemy skutecznie wysuszyć w piekarniku. Jednak uprzednio należy owoce odpowiednio przygotować. W związku z tym na początku śliwki najlepiej zblanszować. Dzięki temu w łatwy sposób pozbędziemy się skórki. Następnie należy osuszyć owoce, przekroić na pół i usunąć z nich pestki.

Tak przygotowane śliwki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 50 – 60 stopni Celsjusza. Następnie wstawiamy blachę ze śliwkami do piekarnika. Suszymy je przez około 24 godziny. Jeśli zależy nam na tym, aby cały proces przebiegł sprawniej – polecamy suszyć je w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu.

Poza tym warto zaznaczyć, że śliwki równie dobrze możemy wysuszyć za pomocą specjalnej suszarki. Niektórzy również suszą je na słońcu. Wysuszone owoce najlepiej przechowywać w szczelnym opakowaniu np. słoiku.

 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować schab ze śliwką krok po kroku. Potrawa nie tylko wspaniale smakuje, ale również świetnie się prezentuje.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×