PrzepisSuszone plastry pomarańczy z łatwością zrobisz we własnej kuchni. Nie musisz wydawać fortuny na kupne

Suszone plastry pomarańczy z łatwością zrobisz we własnej kuchni. Nie musisz wydawać fortuny na kupne

Suszone pomarańcze- Pyszności źródło Canva
Suszone pomarańcze- Pyszności źródło Canva
Ewa
28.11.2022 11:50, aktualizacja: 16.10.2023 10:16

Suszone plastry pomarańczy to dodatek, który wypełni cały Twój dom świątecznym, świeżym zapachem. Świetnie pasują do kubka gorącej, zimowej herbaty. Zobacz, jak przygotować je w swoim domu.

Jak suszyć pomarańcze?

Cytrusy to owoce, których nie brakuje w czasie świątecznych przygotowań. Zajadamy się nimi przez cały grudzień, dekorujemy mieszkanie, dorzucamy do herbaty. Naszym hitem są suszone pomarańcze, które możesz wykorzystać na wiele różnych sposób. Co najważniejsze, do ich przygotowania nie potrzebujesz dehydratora ani żadnego specjalnego sprzętu. Ususzone plasterki możesz dorzucić do swojej herbaty lub wykorzystać jako dekoracje świątecznych wieńców i choinek. Pachną, smakują i wyglądają po prostu obłędnie. Własnoręczne przygotowanie suszonych pomarańczy jest proste i o wiele tańsze niż kupno gotowca ze sklepu.

Obraz

Suszone plastry pomarańczy

Świeże pomarańcze kroimy w dość grube plastry. Podczas pieczenia pomarańcze stracą swoją objętość i mogą się „powykręcać” na wszystkie strony, dlatego lepiej podzielić owoce na większe kawałki. Owoce ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza na 2,5-3 godziny. Im wolniej będzie przebiegało suszenie, tym ładniej będą wyglądały pomarańcze. Co 20 minut przewracaj je na drugą stronę.

Innym sposobem jest z kolei suszenie na kaloryferze. Podziel pomarańcze na plastry i ułóż umieść je na papierze do pieczenia. Następnie połóż całość na ciepłym kaloryferze i susz przez kilka dni. Dodatkowym plusem tej metody jest to, że w całym pomieszczeniu unosił będzie się pomarańczowy zapach. Nie zużywasz też energii elektrycznej ani gazu. Niestety, cały proces trwa dłużej niż przygotowanie w piekarniku.

Obraz

Jeśli jesteś posiadaczem suszarki do grzybów, to wyjmij ją z kuchennych szafek. Włóż do niej plasterki pomarańczy i trzymaj tak długo, aż osiągniesz pożądany efekt. Zwykle jest to 6-8 godzin.

Przepis na pyszne, zimowe herbatki znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także