Włosi makaron wybierają w zależności od rodzaju sosu. Świeży nie zawsze pasuje

Od dawna w świecie kulinarnym toczy się zawzięta dyskusja, który rodzaj makaronów lepiej nadaje się do przygotowania pysznego obiadu. Swoich zwolenników ma zarówno makaron suszony, jak i świeży. Czas więc raz na zawsze rozwiązać ten spór ?

Jako prawdziwi makaronożercy postanowiliśmy zgłębić temat. I jak się okazało, tak samo makaron suszony, jak i świeży, mają swoje mocne strony. A ich użycie powinno być uzależnione od sosu z jakim łączymy pastę. Szczegóły znajdziesz poniżej ?

#1 Świeże makarony

Makaron ten ma krótszy okres przydatności od suszonej pasty. Gotuje się znacznie krócej, ale nigdy w formie al dente.

W związku z tym, świeże makarony należy łączyć z sosami lekkimi, na bazie masła lub śmietany lub nieco cięższymi, kremowymi, nadal na bazie nabiału. Sprawdzi się tu carbonara, sos alfredo, sos śmietanowy z grzybami, sos serowy z gorgonzolą lub sos maślany z owocami morza.

#2 Suszone makarony

Z kolei suszony makaron jest bardzo trwały, a co się z tym wiąże, posiada zdecydowanie dłuższy okres użytkowania. Co więcej, bez problemu możesz ugotować go w formie al dente.

Co do łączenia suszonych makaronów z sosami – najbardziej będą pasować tu gęste i cięższe mieszanki jak np. sosy pomidorowe, sosy pikantne, pesto, czy bolognese.

 


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×