PrzepisŚwiąteczny sernik tysiąca smaków z kajmakiem i makiem. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie

Świąteczny sernik tysiąca smaków z kajmakiem i makiem. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie

Świąteczny sernik- Pyszności
Świąteczny sernik- Pyszności
Ewa
21.12.2022 11:41, aktualizacja: 11.10.2023 07:56

Pyszny sernik świąteczny z dodatkiem masy kajmakowej oraz masy makowej nie tylko prezentuje się apetycznie, ale również smakuje obłędnie. Czekoladowo-śmietankowy sernik warto grzechu.

Ciasto na święta

Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkich wypieków, które idealnie pasują do kubka gorącej kawy czy herbaty. Nasz przepis na czekoladowo-śmietankowym sernik z masą kajmakową i makiem zagości w Twoim domu na stałe, nie tylko "od święta". Puszysta masa w trzech smakach na delikatnym spodzie to idealne rozwiązanie dla niezdecydowanych: jest w tym cieście trochę sernika, trochę makowca, czekolady i kajmaku.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

W przygotowaniu pysznego ciasta pomógł nam blender marki Philips.

Świąteczny sernik tysiąca smaków

Składniki:

Spód

     
  • 200 herbatników
  • 80 g masła roztopionego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Masa serowa

       
  • 4 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 40 g budyniu śmietankowego
  • 140 g cukru
  • 1 kg twarogu tłustego

Dodatkowo

     
  • 160 masy kajmakowej
  • 160 masy makowej
  • 160 ml śmietanki 30%

Polewa

  • 240 g masy kajmakowej
  • 1/3 szkl. mleka

Dodatki

     
  • 30 g płatków migdałów
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki posypki cukrowej

Sposób przygotowania:

Ciasteczka pokrusz i przesyp do miski. Możesz zmielić je blenderem lub przełożyć do woreczka strunowego i rozwałkować wałkiem, lub butelką. Wlej do nich roztopione masło oraz miód i wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciasteczkową masę. Dobrze dociśnij ją do dna naczynia, aby powstał zwarty spód. Wstaw do lodówki.

Świąteczny sernik tysiąca smaków- Pyszności
Świąteczny sernik tysiąca smaków- Pyszności

Przejdź do przygotowania serowej masy. W kielichu blendera umieść jajka, proszek budyniowy, cukier i śmietanę. Połącz składniki w jednolitą masę.

Świąteczny sernik tysiąca smaków- Pyszności
Świąteczny sernik tysiąca smaków- Pyszności

Powstałą masę podziel na trzy części. Do jednej z nich dodaj część masy kajmakowej i śmietankę, a do drugiej masę makową oraz również śmietankę, każdą z nich wymieszaj. Trzecią część odłóż bez żadnych dodatków.

Świąteczny sernik tysiąca smaków- Pyszności
Świąteczny sernik tysiąca smaków- Pyszności

Wyciągnij z lodówki tortownicę. Na sam środek przygotowanej masy wylewaj na zmianę po chochelce, zrobionych wcześniej trzech mas serowych. Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Trzymaj ciasto w środku do wystudzenia- dzięki temu nie opadnie.

Świąteczny sernik tysiąca smaków- Pyszności
Świąteczny sernik tysiąca smaków- Pyszności

Upieczony i wystudzony sernik udekoruj kajmakiem wymieszanym z ciepłym mlekiem, świąteczną posypką i bakaliami. Smacznego!

Świąteczny sernik tysiąca smaków- Pyszności
Świąteczny sernik tysiąca smaków- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także