Świeże drożdże – jak sprawdzić ich przydatność

Świeże drożdże to podstawa dobrego i smacznego wypieku. Jeśli więc chcesz, aby przygotowanie drożdżowego ciasta było proste jak „bułka z masłem”, zacznij cały proces od sprawdzenia czy wszystkie składniki nadają się do spożycia.

I skoro mowa już o przydatności produktów, dziś podzielę się z Tobą trikami, dzięki którym błyskawicznie ocenisz czy drożdże są świeże.



#1 Zwróć uwagę na ich wygląd
Świeże drożdże charakteryzują się ładnym odcieniem brązu. Co więcej, są miękkie w dotyku, a po przełamaniu, dzielą się na mniejsze kawałki z ogromną łatwością.


#2 Test węchu
Drożdże, które chcemy użyć, warto powąchać. Jeśli są świeże, powinny mieć zarówno przyjemny zapach, jak i smak. Gdy są gorzkie i kwaśne, lepiej ich nie używaj.
#3 Test z gorącą wodą


W tym przypadku przelej wrzątek do szklanki, następnie umieść w niej kawałek drożdży. Jeśli produkt wypłynie ku górze, oznacza to, że można go użyć, bo jest świeży. Gdy opadnie na dno, lepiej od razu go wyrzuć.

I na koniec, mam dla Ciebie artykuł, dzięki któremu w Twojej kuchni nie zabraknie świeżych ziół. Na pewno się przydadzą!


Komentarze