Świeże mięso z kurczaka- prosty poradnik jak rozpoznać je na pierwszy rzut oka

Mięso w naszej diecie odgrywa bardzo ważną rolę. Jednak nie zawsze wiemy, jak wybrać to najwyższej jakości. Dziś przygotowaliśmy poradnik, który sprawi, że na twój talerz zawsze trafi świeże mięso z kurczaka.

Świeże mięso z kurczaka – rozpoznaj od razu

krążki z kurczaka przepis

Kurczak dobrej jakości

Potrawy z kurczaka często przygotowujemy na obiad. Nie raz przekonaliśmy się, że dobrej jakości mięso to klucz do pysznego, zdrowego posiłku. Jeśli chcemy cieszyć się apetycznym daniem, powinniśmy wiedzieć jak wygląda zdrowe mięso.

Jak powinno wyglądać zdrowe mięso z kurczaka?

świeże mięso z kurczaka

Mięso z kurczaka ma jedną wadę – bardzo szybko się psuje. W związku z tym warto znać tych kilka prostych cech, które podpowiedzą nam, czy produkt jest nadal świeży.

  • Delikatny zapach

Świeże mięso z kurczaka powinno charakteryzować się delikatnym, przyjemnym zapachem. Jeśli tak nie jest – najprawdopodobniej nie nadaje się on do spożycia. Zepsute mięso zazwyczaj bardzo śmierdzi.

  •  Różowy kolor mięsa

Dobrej jakości mięso z kurczaka ma różowy kolor. Jeśli na powierzchni mięsa pojawią się szare lub żółte przebarwienia, należy taki produkt wyrzucić.

  • Odpowiednia konsystencja

Mięso z kurczaka powinno mieć zwartą konsystencję. Gdy delikatnie naciśniemy mięso palcem, to powinno wrócić do swojej pierwotnej formy. Zepsuty kurczak jest sflaczały i ma nieregularny kształt.

  • Nie wycieka z niego płyn

Jeśli mięso jest lepkie i wycieka z niego płyn, to znak, że się zepsuło. Dzieje się tak na skutek działania bakterii beztlenowych, które rozkładają białko. Takiego mięsa nie powinniśmy jeść!

Jak zachować świeżość na dłużej?

Jeśli chcemy zachować świeżość naszego mięsa, powinniśmy wiedzieć jak je przechowywać. Dopiero co kupione mięso z kurczaka najlepiej przełożyć do szczelnego pojemnika. Kurczak powinien być przechowywany maksymalnie dwa dni w lodówce.

Surowego kurczaka można też zamrozić. Aby to zrobić należy go przenieść do odpowiedniego pojemnika bądź worków, które są przeznaczone do mrożenia. Tak zapakowane mięso można przechowywać maksymalnie 12 miesięcy w zamrażarce.

W przypadku kurczaka, który został poddany obróbce termicznej – produkt powinien być przechowywany w lodówce najdłużej 4 dni. Jeśli chcemy tak przygotowanego kurczaka zamrozić, to należy wiedzieć, że może on przebywać w zamrażarce maksymalnie trzy miesiące.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×