in

9 trików, dzięki którym zachowasz świeżość owoców i warzyw na dłużej. Przydadzą się nawet rajstopy

W każdej kuchni można znaleźć owoce i warzywa. Ale czy wszyscy wiedzą, co zrobić, aby wydłużyć ich czas przydatności?

O tym będzie właśnie dzisiejszy artykuł. Znajdziesz w nim wiele cennych wskazówek!

#1 Truskawki

.

Użyj roztworu z octu i wody (proporcja 1:10), w którym umieścisz truskawki. Po takiej kąpiel odcedź owoce i dokładnie je spłucz. Po wysuszeniu, przechowuj w lodówce.

Ta mieszanka skutecznie zabije zarodniki pleśni na owocach. Co więcej, nie ma wpływu na smak truskawek.

#2 Seler i brokuł

.
Wystarczy, że owiniesz warzywa w folię aluminiową i będziesz przechowywać je w lodówce. Mega proste, a naprawdę skuteczne!

#3 Ziemniaki

.
Czas na ziemniaki, które jak się okazują potrzebują towarzystwa w postaci jabłka, by zachować swą świeżość na dłużej!

Jabłka produkują etylen, dzięki czemu ziemniaki stają się twardsze i dłużej nadają się do spożycia. Pamiętaj również o tym, że należy przechowywać je w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

#4 Banany

.
Aby wydłużyć żywotność bananów, wystarczy, że owiniesz ich łodygi folią spożywczą. I to wszystko!

#5 Sałata

.
Największy wróg w przypadku świeżości sałaty to wilgoć. Dlatego jeśli chcesz zapobiec temu procesowi, przykryj zieleninę ręcznikiem papierowym i zabezpiecz przy pomocy folii spożywczej.

Pamiętaj, aby wymieniać ręcznik papierowy co jakiś czas.

#6 Pomidory

Po pierwsze, pomidorów nie przechowuj w lodówce. Inaczej zabijesz nie tylko smak, ale i zmienisz ich konsystencję.

Po drugie, pamiętaj, aby przechowywać je łodygą do góry. W przeciwnym wypadku znacznie szybciej będą robić się miękkie.

#7 Świeże zioła

.
Po kolacji zostało Ci sporo świeżych ziół, ale nie wiesz co z nimi zrobić?

Wstaw je do szklanki lub słoika z wodą i przykryj woreczkiem. Dzięki temu wydłużysz ich czas przydatności.

#8 Cebula

.

Cebula, podobnie jak ziemniaki, powinna być przechowywana w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.

Co więcej, istnieje ciekawy trik z wykorzystaniem rajstop, które stosowały jeszcze nasze babcie. Umieść cebule w rajstopach i zawieś je na ścianie. Taka osłona zapewnia nie tylko dobry przepływ powietrza, ale też pochłania wilgoć.

#9 Awokado

Podziel awokado na mniejsze kawałki i skrop je sokiem z cytryny. Następnie umieść w plastikowym opakowaniu i szczelnie je zabezpiecz. I to wszystko!

Daj znać czy wykorzystasz zaprezentowane triki!