Wirtualna Polska

Świeże owoce i warzywa – wszystko o ich zakupie

Świeże owoce i warzywa – wszystko o ich zakupie

Świeże owoce i warzywa to podstawa każdej kuchni. Dlatego dziś zajmiemy się kwestiami, które pomogą przy zakupie tych ważnych produktów.

Wirtualna Polska

Koniec z nietrafionym towarem, który psuje się już na drugi dzień.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#1 Jabłka

jabłka

W przypadku najbardziej popularnych owoców w naszym kraju, powinnaś zwracać uwagę na ich wielkość. Najlepiej kupować jabłka w średnim rozmiarze. Co więcej, powinny być one ciężkie i twarde.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#2 Pomidory

pomidory

Dobry i świeży pomidor będzie miał jednorodny i nasycony kolor, bez zielonych przebarwień. Co więcej, powinien wydzielać przyjemny zapach i być miękki w dotyku.

#3 Papryka

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
świeże owoce i warzywa papryka

Czy wiesz, że w przypadku papryki można wyróżnić dwa rodzaje – męski i żeński. Jeśli warzywo ma 4 wypustki to znaczy, że jest to rodzaj żeński. Taka papryka jest szersza i krótsza w stosunku do męskiego odpowiednika. Co więcej, jest słodsza i można jeść ją na surowo.

Papryka z 3 sektorami to typ męski. Jest kwaśna, dlatego lepiej sprawdza się w przypadku gotowania.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

I na koniec kilka słów na co zwracać uwagę podczas zakupu papryki. Po pierwsze, jej ciężar. Im papryka jest cięższa, tym będzie bardziej będzie soczysta. Warto również wybierać warzywa z zielonym i jędrnym ogonkiem. Unikaj jednocześnie pomarańczowych plam.

#4 Arbuz

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
arbuz

Najlepiej wybierać owoc średniej wielkości. O tym, że jest on w pełni dojrzały, świadczy lśniąca skorupka oraz dobrze widoczny kontrast pomiędzy jasnymi i ciemniejszymi paskami.

Ponadto, dojrzały arbuz powinien mieć suchy ogonek. I jeszcze na koniec pomocna rada z testem „dźwięku”. Wystarczy, że lekko stukniesz w arbuza i jeśli usłyszysz dudniący dźwięk, to znak, że owoc jest dojrzały.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#5 Banany

banany

W przypadku bananów powinniśmy wybierać te w jasnożółtym kolorze. Małe kropki na skórce to dowód, że owoc jest dojrzały i gotowy do spożycia. Pamiętaj jednak, że okres jego przydatności będzie wynosił ok. 2 dni.

Warto też dodać, że rozmiar bananów nie ma znaczenia przy zakupie.

#6 Cytryny

świeże owoce i warzywa cytryny

Dojrzała cytryna charakteryzuje się błyszczącą skórką. Ponadto, warto zwracać również uwagę na gładkość skórki.

Cytryny zebrane podczas pierwszego zbioru, mają gładką skórkę. Występuje w nich więcej miazgi. Dodatkowo jest tu wyższe stężenie użytecznych pierwiastków niż w przypadku cytryn z kolejnych zbiorów.

#7 Kiwi

kiwi

Przy zakupie kiwi zrób mały test. Umieść owoc pomiędzy kciukiem, a palcem wskazującym, po czym delikatnie go ściśnij. Dojrzałe kiwi będzie miękkie, ale jednocześnie będzie też elastyczne.

Nie zapomnij również o zapachu. Dobre kiwi charakteryzuje się przyjemnym zapachem cytrusów oraz gładką skórką.

#8 Ogórki

świeże owoce i warzywa ogórek

I na koniec ogórki. Podczas zakupów, daj pierwszeństwo warzywom, które mają jasnozielony i nasycony kolor, bez połysku. Wybieraj warzywa średniej wielkości. Unikaj też wszelkich przebarwień i plam na skórce ogórka.

Warto też przyjrzeć się ogonkowi. Zwiędły i suchy oznacza, że warzywo nie jest już świeże.

A może znasz inne cenne porady, na co należy zwracać uwagę, jeśli w grę wchodzą świeże owoce i warzywa?

Zobacz także: Jak zrobić risotto, aby wyszło idealne za każdym razem


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×