Świeże owoce i warzywa – wszystko o ich zakupie

Świeże owoce i warzywa to podstawa każdej kuchni. Dlatego dziś zajmiemy się kwestiami, które pomogą przy zakupie tych ważnych produktów.

Koniec z nietrafionym towarem, który psuje się już na drugi dzień.


#1 Jabłka

W przypadku najbardziej popularnych owoców w naszym kraju, powinnaś zwracać uwagę na ich wielkość. Najlepiej kupować jabłka w średnim rozmiarze. Co więcej, powinny być one ciężkie i twarde.


#2 Pomidory

Dobry i świeży pomidor będzie miał jednorodny i nasycony kolor, bez zielonych przebarwień. Co więcej, powinien wydzielać przyjemny zapach i być miękki w dotyku.
#3 Papryka



Czy wiesz, że w przypadku papryki można wyróżnić dwa rodzaje – męski i żeński. Jeśli warzywo ma 4 wypustki to znaczy, że jest to rodzaj żeński. Taka papryka jest szersza i krótsza w stosunku do męskiego odpowiednika. Co więcej, jest słodsza i można jeść ją na surowo.
Papryka z 3 sektorami to typ męski. Jest kwaśna, dlatego lepiej sprawdza się w przypadku gotowania.


I na koniec kilka słów na co zwracać uwagę podczas zakupu papryki. Po pierwsze, jej ciężar. Im papryka jest cięższa, tym będzie bardziej będzie soczysta. Warto również wybierać warzywa z zielonym i jędrnym ogonkiem. Unikaj jednocześnie pomarańczowych plam.
#4 Arbuz



Najlepiej wybierać owoc średniej wielkości. O tym, że jest on w pełni dojrzały, świadczy lśniąca skorupka oraz dobrze widoczny kontrast pomiędzy jasnymi i ciemniejszymi paskami.
Ponadto, dojrzały arbuz powinien mieć suchy ogonek. I jeszcze na koniec pomocna rada z testem „dźwięku”. Wystarczy, że lekko stukniesz w arbuza i jeśli usłyszysz dudniący dźwięk, to znak, że owoc jest dojrzały.


#5 Banany

W przypadku bananów powinniśmy wybierać te w jasnożółtym kolorze. Małe kropki na skórce to dowód, że owoc jest dojrzały i gotowy do spożycia. Pamiętaj jednak, że okres jego przydatności będzie wynosił ok. 2 dni.
Warto też dodać, że rozmiar bananów nie ma znaczenia przy zakupie.
#6 Cytryny

Dojrzała cytryna charakteryzuje się błyszczącą skórką. Ponadto, warto zwracać również uwagę na gładkość skórki.
Cytryny zebrane podczas pierwszego zbioru, mają gładką skórkę. Występuje w nich więcej miazgi. Dodatkowo jest tu wyższe stężenie użytecznych pierwiastków niż w przypadku cytryn z kolejnych zbiorów.
#7 Kiwi

Przy zakupie kiwi zrób mały test. Umieść owoc pomiędzy kciukiem, a palcem wskazującym, po czym delikatnie go ściśnij. Dojrzałe kiwi będzie miękkie, ale jednocześnie będzie też elastyczne.
Nie zapomnij również o zapachu. Dobre kiwi charakteryzuje się przyjemnym zapachem cytrusów oraz gładką skórką.
#8 Ogórki

I na koniec ogórki. Podczas zakupów, daj pierwszeństwo warzywom, które mają jasnozielony i nasycony kolor, bez połysku. Wybieraj warzywa średniej wielkości. Unikaj też wszelkich przebarwień i plam na skórce ogórka.
Warto też przyjrzeć się ogonkowi. Zwiędły i suchy oznacza, że warzywo nie jest już świeże.
A może znasz inne cenne porady, na co należy zwracać uwagę, jeśli w grę wchodzą świeże owoce i warzywa?
Zobacz także: Jak zrobić risotto, aby wyszło idealne za każdym razem
Komentarze