PrzepisTen syrop Pascala Brodnickiego jest jedyny w swoim rodzaju. Nie ma lepszego do deserów i kawy

Ten syrop Pascala Brodnickiego jest jedyny w swoim rodzaju. Nie ma lepszego do deserów i kawy

Syrop waniliowy - Pyszności; foto: screen z YouTube; konto: Pascal Brodnicki
Syrop waniliowy - Pyszności; foto: screen z YouTube; konto: Pascal Brodnicki
19.11.2022 19:22

Zastosowań dla syropu waniliowego jest wiele. Może być zamiennikiem cukru w kawie, dodatkiem do deserów, placków czy naleśników. Jest też nieodłącznym elementem słynnego koktajlu z dodatkiem martini. Dowiedz się jak zrobić syrop waniliowy w prosty i przyjemny sposób, kierując się radami od samego Pascala Brodnickiego.

Wanilia jest doskonałym przykładem tego, jak wieloma smakami obdarzyła nas natura. Żeby jednak odkryć część z nich, trzeba było się sporo namęczyć.

Wyobraźcie sobie: gdzieś tam, w Ameryce Południowej rosło drzewo o dziwnych, podłużnych owocach przypominających nieco strąki fasoli. Ktoś, kiedyś, wpadł na to, by te owoce poddać 6-miesięcznemu procesowi naprzemiennej fermentacji i suszenia, na końcu którego czekał niesamowicie aromatyczny, korzenny produkt.

Syrop waniliowy - Pyszności; foto: Canva
Syrop waniliowy - Pyszności; foto: Canva

Aż żal byłoby teraz nie korzystać z tego pracochłonnego odkrycia, prawda? Ku satysfakcji prekursorom uprawy wanilii - zastosowań dla niej jest naprawdę dużo. A syrop waniliowy, stworzony z tego owocu, ma ich chyba jeszcze więcej. Sprawdź więc poniższy przepis na taki syrop, który przygotował nie kto inny jak Pascal Brodnicki.

Domowy syrop waniliowy od Pascala Brodnickiego

Składniki:

3 laski wanilii

400 ml wody

200 g cukru

Sposób przygotowania:

Wodę przelej do garnka. Dosyp do niej cukier i wymieszaj do rozpuszczenia.

Laski wanilii przekrój wzdłuż ostrym nożem o cienkim ostrzu. Wydłub ziarenka ze środka i zarówno je, jak i opróżnione laski wrzuć do wody z cukrem.

Syrop waniliowy - Pyszności; foto: Canva
Syrop waniliowy - Pyszności; foto: Canva

Podgotuj całość około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie zdejmij garnuszek z ognia i przykryj pokrywką. Odstaw na 2 godziny.

Po tym czasie jeszcze raz zagrzej syrop i gotuj 30 minut na wolnym ogniu. W tym miejscu Pascal Brodnicki doradza, by przy pomocy pędzelka kuchennego zebrać drobiny wanilii, które zebrały się na ściankach garnka, i dodać je z powrotem do mieszanki.

Syrop waniliowy wystudź i przelej do butelki. Jak twierdzi Pascal, możesz z niego korzystać kolejne 4-5 tygodni.

Skoro jesteś już posiadaczką domowego syropu waniliowego, może teraz szukasz inspiracji na pyszne, bezalkoholowe koktajle? Sprawdź ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także