Wirtualna Polska

15 szalonych i prostych kulinarnych trików, których już nigdy nie zapomnisz

15 szalonych i prostych kulinarnych trików, których już nigdy nie zapomnisz

Trików kuchennych nigdy za wiele, dlatego dziś ponownie przychodzimy z dawką ciekawych treści, które mogą przydać się na co dzień w każdej kuchni.

Wirtualna Polska

Niektóre z pomysłów mogą wydawać się wręcz dziwne, ale najważniejsze, że są skuteczne!

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#1 Czekoladowa posypka domowej roboty

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przygotowujesz deser i nagle zdajesz sobie sprawę, że posypka czekoladowa właśnie się skończyła? To nie koniec świata. Przy pomocy obieraczki do ziemniaków zetrzyj tabliczkę czekolady i gotowe!

#2 Świeżość jajek zawsze pod kontrolą

Aby sprawdzić czy zakupione przez Ciebie jajka nadają się do użytku, będziesz potrzebować wyłącznie szklanki z wodą. Zanurz jajko w wodzie, jeśli opadnie na dno, spokojnie możesz je wykorzystać. Jeśli zaś jajko zacznie się unosić, to znak, że nie nadaje się już do użytku.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#3 Krojenie cebuli bez płaczu

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przed pokrojeniem cebuli na mniejsze kawałki, rozprowadź sok z limonki zarówno na desce do krojenia, jak i powierzchni noża, który będzie używany. I po kłopocie.

#4 Butelka po winie jako wałek

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Tak, to rzeczywiście działa. Jeśli nie masz pod ręką wałka, skutecznie możesz zastąpić go butelką po winie. Proste i genialne jednocześnie!

#5 Słoik po nutelli lub maśle orzechowym jako miska na śniadaniowe płatki

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Wiem, początkowo może wydawać Ci się to wręcz niemożliwe, ale uwierz to połączenie skradnie Twoje serce. Kiedy w Twoim słoiku z nutellą lub masłem orzechowym zostaną same resztki, nie wyrzucaj opakowania. Dodaj do niego mleko i płatki śniadaniowe. I proszę prawdziwa uczta jest już gotowa!

#6 Odrobina octu poradzi sobie z każdą plamą

Nie możesz pozbyć się uciążliwych plam z garnków lub patelni? Twój problem skutecznie rozwiąże ocet. Wszystko co musisz zrobić to, dodać ocet do zabrudzonego garnka z gotującą się wodą. Po zagotowaniu zdejmij z palnika i odstaw na bok, aby woda całkowicie ostygła. Na samym końcu przemyj zabrudzone naczynie przy pomocy gąbki i płynu do mycia naczyń.

#7 Świeża sałata na dłużej

Post udostępniony przez @fitysana

Jeśli zakupiona sałata ma nienaruszony trzonek, możesz w bardzo prosty sposób przedłużyć jej użyteczność. Wystarczy, że wstawisz ją do miski z wodą. Dostęp do wody sprawi, że warzywo nie wyschnie zbyt szybko i będzie znacznie dłużej nadawało się do użytku.

#8 Awokado zacznie brązowieć znacznie później

Do pojemnika z awokado wrzuć ćwiartkę cebuli. Zabieg ten spowolni proces utleniania, dzięki czemu awokado zacznie brązowieć znacznie później. Przechowuj w lodówce.

#9 Skuteczny trik na otworzenie kokosa

Po wywierceniu otworu i pozbyciu się wody, umieść kokos w piekarniku na 10-15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza). Proces ten powinien spowodować pęknięcie skorupy i oddziele jej zawartości.

#10 Świeżość cebuli wydłużona przy pomocy masła

Aby wydłużyć termin przydatności cebuli, posmaruj jej wewnętrze kawałki masłem. Tak zabezpieczoną cebulę przechowuj w lodówce.

#11 Dodatkowe zabezpieczenie do robota kuchennego

Weź jednorazowy talerzyk i zrób w nim dwa otwory. Połącz z mikserem, tak aby uzyskać efekt „pokrywki”. Dzięki takiemu rozwiązaniu, Twoja kuchnia będzie lśnić czystością, bez kilku godzin spędzonych na czyszczeniu bałaganu dookoła.

#13 Szpinak i sałata jak nowe

Umieść sałatę lub szpinak w pojemniku, dodając jednocześnie kawałki ręcznika papierowego, które będą pochłaniać wilgoć. Tym samym dwukrotnie wydłużysz termin użyteczności swojej zieleniny.

#14 Banany i folia spożywcza?

To kolejny trik, który pomoże Ci wydłużyć okres przydatności owoców i warzyw. Wszystko co musisz zrobić, to wyciągnąć banany z opakowania i zawinąć ich ogonki w folię aluminiową. Dzięki tej sztuczce banany będą nadawać się do wykorzystania nawet do 4 dni dłużej.

#15 Roztopiony ser na burgerze w kika sekund

Ułóż plaster sera na wierzchu mięsa, które jest już podpieczone. Następnie skropl go delikatnie wodą i przykryj pokrywką na kilka sekund. Zabieg ten skutecznie roztopi ser.


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×