Szare kluski z cebulą i chrupiącym boczkiem – przepis na kultowy obiad

Szare kluski z cebulą i skwareczkami z boczku to danie, które często serwowała moja mama i babcia. Przysmak z dzieciństwa jest tani i prosty w przygotowaniu- zajadają się nim całe pokolenia. W czym tkwi sekret szarych klusek i hak je przygotować? Zerknęłam do zeszytu mojej mamy i przygotowałam dla Ciebie ten przepis. Smak sprzed lat!

Szare kluski największą popularnością cieszyły się w Wielkopolsce. I nic w tym dziwnego, bo w końcu jest to stolica ziemniaków, czyli podstawy klusek. Pierwsza zapisana oficjalnie receptura pochodzi z 1933 roku z książki „Dobra gospodyni, czyli podręcznik kucharski dla polskiego domu”. Od dziesiątek lat szare kluski goszczą w wielu domach. Niektórzy nazywają je kluski z pokrywki czy, sine- w każdym domu nieco inaczej. Nie zmienia się jednak jedno- prosty skład i pyszny smak.

Najlepiej przygotować je z ziemniaków typu C, czyli mączystych. Jest to między innymi jurata, bryza, finezja, gracja. Jednak jeśli nie masz ich w domu- śmiało sięgnij po inną odmianę.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Szare kluski z cebulą i boczkiem- składniki

300 g boczku wędzonego
1 cebula
800 g ziemniaków
2 jajka
1 szkl. mąki żytniej
1 łyżka soli
160 g twarogu
1 pęczek szczypiorku

Przepis krok po kroku

Wędzony boczek pokrój na kawałki i podsmaż na patelni. Nie musisz dodać na nią żadnego oleju- tłuszcz wytopi się z kawałków mięsa. Gdy boczek zacznie się rumienić- dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i przesmaż całość.

"<yoastmark

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Odciśnij z nich nadmiar wody.

"<yoastmark

Do odciśniętych ziemniaków dodaj jajka, mąkę żytnią oraz sól. Jeśli masa jest zbyt rzadka- dodaj więcej mąki. Mąkę żytnią możesz zamienić również ma mąkę pszenną. Wymieszaj całość. W garnku zagotuj wodę i posmaruj nią drewnianą deskę- dzięki temu masa nie będzie się przyklejała. Na brzegu deski ułóż ziemniaczaną mieszankę i przy pomocy noża „rzucaj” na gotującą się wodę kawałki masy. Gotuj kluski przez ok. 304 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

"<yoastmark

Kluski wyciągnij z wody, odsącz na sitku lub łyżce cedzakowej. Przełóż do talerza, dodaj boczek z cebulą i pokrusz twaróg. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem. Smak dzieciństwa odtworzony- smacznego!

"<yoastmark

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×