PrzepisMagda Gessler nigdy nie doda tego składnika do szarlotki, rujnuje on cały smak

Magda Gessler nigdy nie doda tego składnika do szarlotki, rujnuje on cały smak

Szarlotka Magdy Gessler, genialna restauratorka nigdy nie dodałaby do niej 1 składnika - Pyszności; Foto: instagram.com/magdagessler_official; Canva.com
Szarlotka Magdy Gessler, genialna restauratorka nigdy nie dodałaby do niej 1 składnika - Pyszności; Foto: instagram.com/magdagessler_official; Canva.com
Agnieszka
23.07.2022 09:00

Smak i zapach szarlotki zna każdy z nas. W dzieciństwie często piekły go nasze babcie i mamy. Znana restauratorka Magda Gessler podzieliła się wyjątkowym przepisem na ten deser. Trzyma się jednej ważnej zasady - do ciasta zawsze używa masła. 

Szarlotka Magdy Gessler

Szarlotka - Pyszności; Foto: Canva.com
Szarlotka - Pyszności; Foto: Canva.com

Szarlotka to pyszne połączenie delikatnego, kruchego ciasta i lekko kwaśnych jabłek. Jednak często podczas przygotowywania ciasta, zamiast masła dodajemy margarynę. W konsekwencji wypiek traci na smaku.

W przepisie Magdy Gessler, nie ma miejsca na zamienniki. Jeśli zależy ci na pysznym wypieku - koniecznie wypróbuj jej przepis. Szarlotka znanej restauratorki jest delikatna, krucha i wyjątkowo smaczna. Deser rozpływa się w ustach. Najlepiej podawać ciasto na ciepło. Świetnie współgra z dodatkiem gałki lodów śmietankowych.

Receptura szarlotki Magdy Gessler

Szarlotka - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Szarlotka - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 200g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 2 kg jabłek
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • 0,5 szklanki wody

Sposób wykonania:

  1. Obierz jabłka, a następnie pokrój je w kostkę. Przełóż je na patelnię. Dodaj sok z cytryny, pół szklanki cukru i pół szklanki wody. Całość smaż na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodaj cynamon.
  2. Mąkę zmieszaj z 0,5 szklanki cukru, szczyptą soli oraz pokrojonym w kosteczkę masłem. Całość dokładnie posiekaj. Następnie dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Pamiętaj, że kruche ciasto nie powinno być długo wyrabiane. Ciasto zawiń w folie i odłóż do lodówki na około jedną godzinę.
  3. Formę do pieczenia o wymiarach 23x28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie odetnij około 2/3 ciasta i wylep nim spód formy. Podpiecz go w piekarniku nagrzanym na 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
  4. Gotowy spód ciasta posyp bułką tartą, a następnie ułóż na nim uprzednio przygotowane jabłka. Resztę (1/3) ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim jabłka. Ciasto piecz w 180 st. C. przez około 50 minut. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować błyskawiczną szarlotkę w kubku krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także