Magda Gessler nigdy nie doda tego składnika do szarlotki, rujnuje on cały smak

Szarlotka Magdy Gessler, genialna restauratorka nigdy nie dodałaby do niej 1 składnika - Pyszności; Foto: instagram.com/magdagessler_official; Canva.com

Smak i zapach szarlotki zna każdy z nas. W dzieciństwie często piekły go nasze babcie i mamy. Znana restauratorka Magda Gessler podzieliła się wyjątkowym przepisem na ten deser. Trzyma się jednej ważnej zasady – do ciasta zawsze używa masła. 

Szarlotka Magdy Gessler

Magda Gessler nigdy nie doda tego składnika do szarlotki

Szarlotka – Pyszności; Foto: Canva.com

Szarlotka to pyszne połączenie delikatnego, kruchego ciasta i lekko kwaśnych jabłek. Jednak często podczas przygotowywania ciasta, zamiast masła dodajemy margarynę. W konsekwencji wypiek traci na smaku.

W przepisie Magdy Gessler, nie ma miejsca na zamienniki. Jeśli zależy ci na pysznym wypieku – koniecznie wypróbuj jej przepis. Szarlotka znanej restauratorki jest delikatna, krucha i wyjątkowo smaczna. Deser rozpływa się w ustach. Najlepiej podawać ciasto na ciepło. Świetnie współgra z dodatkiem gałki lodów śmietankowych.

Receptura szarlotki Magdy Gessler

szarlotka

Szarlotka – Pyszności; Foto: Pixabay.com

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 200g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 2 kg jabłek
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • 0,5 szklanki wody

Sposób wykonania:

  1. Obierz jabłka, a następnie pokrój je w kostkę. Przełóż je na patelnię. Dodaj sok z cytryny, pół szklanki cukru i pół szklanki wody. Całość smaż na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodaj cynamon.
  2. Mąkę zmieszaj z 0,5 szklanki cukru, szczyptą soli oraz pokrojonym w kosteczkę masłem. Całość dokładnie posiekaj. Następnie dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Pamiętaj, że kruche ciasto nie powinno być długo wyrabiane. Ciasto  zawiń w folie i odłóż do lodówki na około jedną godzinę.
  3. Formę do pieczenia o wymiarach 23×28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie odetnij około 2/3 ciasta i wylep nim spód formy.  Podpiecz go w piekarniku nagrzanym na 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
  4. Gotowy spód ciasta posyp bułką tartą, a następnie ułóż na nim uprzednio przygotowane jabłka.  Resztę (1/3) ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim jabłka. Ciasto piecz w 180 st. C. przez około 50 minut. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować błyskawiczną szarlotkę w kubku krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×