Szarlotka w 5 minut – najszybszy przepis na poobiedni deser

Szarlotka w 5 minut to nasza kontrpropozycja do wszelkiego rodzaju skomplikowanych ciast, których przygotowanie ciągnie się godzinami. Każdy z nas zasługuje na pyszny, domowy deser po obiedzie i nie zawsze chcemy tracić pół życia w kuchni.

Dlatego przychodzimy z pomocą. Dziecinnie prosta szarlotka wyjdzie nawet absolutnemu amatorowi. Nie lubisz zagniatać ciasta – spokojnie, tu nie musisz. Nie jesteś fanem ubijania sztywnej piany z żółtek – żaden problem, także tego nie wymagamy.


Aby maksymalnie przyśpieszyć przygotowanie szarlotki, jabłka pokroiliśmy za pomocą urządzenia Zoodler marki Philips.
Szarlotka w 5 minut – składniki


- 4 jabłka
- 3 jajka
- 100 gram cukru białego
- 200 gram mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do ozdoby
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Zanim rozpoczniesz przyrządzanie składników, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Teraz czas na jabłka. My pokroiliśmy je cienko za pomocą melaksera – nawet obieranie ze skórki nie było potrzebne. Oczywiście jabłka możesz pokroić także ręcznie w drobne plasterki.


Dno formy do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż na nią pokrojone jabłka. Opcja na łasuchów – w tym momencie możesz dodać nieco cukru trzcinowego, jabłka nabiorą lekkie słodyczy. Jabłka wstaw do piekarnika na 10-15 minut.
Teraz zabieramy się za przygotowanie ciasta. W misce połącz jajka i cukier na puszystą masę. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. Całość zmiksuj na gładką masę.


Podpieczone jabłka wyjmij z piekarnika i wylej na nie przygotowaną masę. Teraz upiecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 45 minut i szarlotka gotowa.
Szarlotka w 5 minut doskonale smakuje posypana cukrem pudrem. Najlepiej czuje się w towarzystwie porcji lodów waniliowych oraz kleksa bitej śmietany. Smacznego!


A jeśli masz ochotę na bardziej tradycyjną wersję szarlotki. Zajrzyj do naszego przepisu na kultową szarlotkę z prodiża.
Komentarze