PrzepisSzaszłyk "ślimak" z kurczaka. Tak podanego drobiu jeszcze nie jadłeś!

Szaszłyk "ślimak" z kurczaka. Tak podanego drobiu jeszcze nie jadłeś!

Szaszłyk "ślimak" z kurczaka. Tak podanego drobiu jeszcze nie jadłeś!
Ewa
19.04.2022 13:47, aktualizacja: 15.03.2024 11:22

Jeśli szukasz pomysłu na kurczaka, jakiego jeszcze nie jadłeś, to trafiłeś idealnie. Mamy dla Ciebie prosty przepis na nietypowy krążek z kurczaka z warzywami.

Przepis na kurczaka

Nie da się ukryć, że wśród mięs na naszym stole to kurczak jest najpopularniejszy. Za dominującą pozycję kurczaka na polskich stołach odpowiadają przede wszystkim wybory młodych – w grupie wiekowej 18-29 lat, ponad 82% badanych wskazało ten rodzaj mięsa, jako najczęściej wybierany.

I w zasadzie nic w tym dziwnego- można przygotować go na różne sposoby i poradzi sobie z tym nawet amator.

Czasami jednak popadamy w rutynę podczas przygotowywania posiłków z kurczakiem w roli głównej. Dziś mamy jednak dla Ciebie przepis, jakiego jeszcze nie widziałeś. Jak zrobić szaszłyk ślimak z kurczaka? Składniki, wykonanie.

Szaszłyk "ślimak" z kurczaka. Zobacz przepis wideo:

Składniki na szaszłyk ślimak z kurczaka – krążek z kurczaka

           
  • 1 filet z piersi z kurczaka
  • 2 łyżki ajvaru
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • olej

Czym jest ajvar?

Ajvar to delikatnie pikantna warzywna pasta z papryki słodkiej, bakłażanów, czosnku oraz octu. Świetnie sprawdzi się również do mięs i dań z grilla. Z powodzeniem ajvarem można zastąpić ketchup czy pastę pomidorową.

Jak zrobić szaszłyk ślimak z kurczaka z warzywami – przepis

Zacznij od przygotowania mięsa. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski.

krążki z kurczaka przepis
krążki z kurczaka przepis

Następnie przejdź do przyprawiania. Przełóż pokrojone mięso do miseczki i dodaj ajvar przyprawy: słodką paprykę, tymianek i czosnek suszony oraz sól. Dodaj ok. 1 łyżkę oleju i całość dokładnie wymieszaj. Olej utrzyma przyprawy przy mięsie, tworząc marynatę i sprawi też, że mięso nie będzie suche.

Ajvar możesz zamienić na ketchup lub pastę pomidorową.

Obraz

Przygotowanie warzyw do szaszłyka ślimaka z kurczaka

Kiedy mięso jest już gotowe- przejdź do przygotowania warzyw. Papryki dokładnie umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na krążki. Możesz tutaj użyć dowolnego koloru papryki. My postawiliśmy na czerwoną i żółtą, ale oczywiście sprawdzi się też zielona i pomarańczowa.

Obraz

Następnie przejdź do cukinii. Obierz ją i odetnij końcówki. Nie ma tutaj konieczności obierania warzywa. Tak przygotowaną cukinię pokrój w niezbyt grube plasterki. Idealnie będzie pasować do szaszłyka ślimaka z kurczaka.

Obraz

Zawijanie krążka do szaszłyka ślimaka z kurczaka

Czas przejść do połączenia składników i zawinięcia naszego krążka. Na środku deski umieść najmniejszy krążek papryki i owiń go mięsem. Dodaj kolejny, już dłuższy, pasek papryki, owiń i całość zabezpiecz przy pomocy wykałaczki. Postaraj się poprowadzić patyk do szaszłyków tak, żeby przeszedł przez wszystkie warstwy. W przeciwnym wypadku nasz krążek-szaszłyk może się rozwalić. Użyj do tego dwóch patyków, przebijając je z dwóch stron.

Obraz

Na powstałą konstrukcję z patyków do szaszłyków nawijaj i nabijaj kolejne warstwy mięsa i warzyw. Rób to do momentu, aż składniki się skończą.

Obraz

Pieczenie szaszłyka ślimaka z kurczaka

Czas przejść do pieczenia. Zawinięty w ten sposób krążek umieść w Ovi Smart marki Philips i piecz przez 12-15 minut w 160 stopniach Celsjusza. Przed podaniem udekoruj całość posiekaną natką pietruszki. Koniecznie pamiętaj o wyjęciu wykałaczek!

Gotowe!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także