PrzepisSłoneczne szaszłyki z łososia i orientalne szaszłyki z krewetkami na grilla

Słoneczne szaszłyki z łososia i orientalne szaszłyki z krewetkami na grilla

Słoneczne szaszłyki z łososia i orientalne szaszłyki z krewetkami na grilla
Ewa
30.06.2022 11:14

Pomysł na słoneczne szaszłyki na grilla. Z łososiem i orientalne. Jak zrobić? Sprawdź przepis, składniki i wykonanie krok po kroku. 

Sezon grillowy powoli się rozkręca. Jeśli szukasz inspiracji na pyszne szaszłyki w nietypowym wydaniu – trafiłeś idealnie. Dziś przygotowaliśmy słoneczne szaszłyki z łososia i z krewetek. Prezentują się po prostu nieziemsko i będą smaczną odmianą od klasyki.

Pomysł na słoneczne szaszłyki na grilla

Szaszłyki to coś, co kochają praktycznie wszyscy. Ich składniki można dopasować według swoich własnych preferencji: od rodzaju mięsa, poprzez kolorowe warzywa, a nawet owoce. Dzięki temu nigdy się nie nudzą. Dziś postawiliśmy na marynowane krewetki w orientalnym stylu, przełamane świeżym ananasem i paprykowe szaszłyki z soczystym łososiem. Ich przygotowanie nie jest trudne, a będą miłą odskocznią od tradycji. Orientalne szaszłyki na grilla z przepisu Pyszności pokochają goście.

Nasze przysmaki przygotowaliśmy na sprzęcie marki Weber.

Składniki na kolorowe szaszłyki na grilla:

Szaszłyk z łososia

Marynata:

  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek
  • 1 cytryna (lub limonka nie pamiętam)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Reszta składników:

  • 250 g filetu z łososia
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka

Szaszłyk z krewetkami

Marynata:

  • 1/2 szkl. miodu
  • 1 limonka
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1,5 łyżeczki soli

Reszta składników:

  • 6 surowych krewetek
  • 1/3 świeżego ananasa

Szaszłyki z łososiem na grilla – przepis i wykonanie

W miseczce przygotuj marynatę do łososia. Oliwę wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj. Na patyki do szaszłyków nadziej pokrojoną w kawałki kolorową paprykę i kawałki filetu z łososia. Tak przygotowane szaszłyki posmaruj marynatą.

Obraz

Przepis na słoneczne szaszłyki z krewetkami

Krewetki dokładnie umyj i oczyść, usuwając ze środka jelito. Na filmiku z przepisem pokazujemy, jak zrobić to w prosty i szybki sposób - wystarczy tylko wykałaczka.

Oczyszczone krewetki przełóż do miski, wyciśnij do nich sok z limonki, dodaj posiekaną drobno papryczkę chili (jeśli nie chcesz, żeby było zbyt ostro, to usuń pestki z papryczki), natkę pietruszki, skórkę z limonki, miód i całość dokładnie wymieszaj. Krewetki powinny marynować się minimum dwie godziny. Najlepiej jest przygotować je dzień wcześniej i schować do lodówki.

Obraz

Następnie nadziej krewetkę na dwa patyki do szaszłyków, dodaj pokrojonego w kostkę świeżego ananasa, cukinię. Nasze szaszłyki z krewetkami są już gotowe do grillowania.

Obraz

Szaszłyki z grilla

Szaszłyki możesz już wrzucać na grilla. Idealnie sprawdzą się na grillowe przyjęcia.

Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także