PoradyKtóre szparagi są zdrowsze i smaczniejsze – białe czy zielone?

Które szparagi są zdrowsze i smaczniejsze – białe czy zielone?

Które szparagi są zdrowsze i smaczniejsze – białe czy zielone?
Ewa
19.05.2022 18:31, aktualizacja: 24.05.2022 23:08

Białe czy zielone szparagi – które są zdrowsze i lepsze? Ile mają kalorii? Jakie właściwości? Jak je przechowywać, żeby wytrwały dłużej? Kiedy kupować? Ile kosztują? Odpowiadamy na najważniejsze pytania.

Sezon na szparagi właśnie się rozkręca. Ceny stają się coraz bardziej przystępne, a same szparagi kuszą nas na ryneczkach i sklepowych półkach. Które szparagi są zdrowsze – białe czy zielone?

Są jednocześnie niskokaloryczne i pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Ile kalorii mają szparagi? Sto gramów tego warzywa to zaledwie 18 kalorii!

Szparagi – kiedy kupować, ile kosztują i jak przechowywać?

Maj i czerwiec to najlepsze miesiące na kupno szparagów. W pozostałych miesiącach pędy są również dostępne w sklepach, ale ich wartości odżywcze oraz smakowe są nieporównywanie gorsze od tych z przełomu wiosny i lata. Ceny powoli zaczynają spadać i stają się coraz bardziej przystępne. Z czasem, gdy zwiększy się podaż, mogą one spaść nawet poniżej 10 zł za pęczek.

Jak je przechowywać, żeby wytrwały dłużej? Włóż je do szklanki z wodą, trochę jak bukiet pysznych kwiatów.

Obraz

Które szparagi są lepsze – białe czy zielone?

W Polsce najpopularniejsze są dwie odmiany: szparagi białe i zielone. Które z nich są najzdrowsze i po które warto sięgać?

Zielone szparagi wybieramy najczęściej. Ich ogromnym atutem jest to, że bardzo łatwo je przygotować, bo nie wymagają gotowania (można je podpiec lub podsmażyć) ani obierania. Mają bardziej wyrazisty smak niż białe szparagi. Pasują do wielu potraw: makaronów, pizzy, naleśników, sałatek, zapiekanek, risotto... opcji jest naprawdę sporo! Jakie mają właściwości? Zawierają także dużo witamin A, C, K i tych z grupy B. Warzywo to polecane jest osobom ze skłonnościami do anemii ze względu na wysoką zawartość żelaza i kwasu foliowego.

Obraz

Białe szparagi cenione są z kolei za swój delikatny smak. Wymagają nieco więcej pracy, bo trzeba je obrać. Są też mniej uniwersalne: sprawdzą się w przypadku zup i kremów, możesz je również zapiec z dodatkiem szynki (najlepiej typu prosciutto) lub po prostu ugotować, polać masłem i posypać ziołami. Obieranie pozbawia je jednak części składników odżywczych. Mimo to, białe szparagi działają korzystnie na organizm, poprawiając stan skóry, włosów i paznokci.

Obraz

Szparagi nie są jednak dla wszystkich! Nie powinny ich jeść osoby z dną moczanową i z kamieniami nerkowymi  ze względu na wysoką zawartość puryny.

Przepisy ze szparagami

Szparagi warto włączyć do swojej diety. Możesz zapiec je w cieście francuskim, podać z pysznym łososiem lub stworzyć aromatyczne risotto Sprawdź naszą bogatą bazę przepisów i wybierz swój ulubiony.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także