Szybki mazurek wielkanocny bez pieczenia

Przepis na mazurek wielkanocny bez pieczenia. Jak zrobić? Składniki i wykonanie. Prosty i szybki przepis na świąteczne ciasto. Wielkanocny mazurek przygotujesz w mgnieniu oka i na dodatek bez pieczenia! Prosty przepis krok po kroku.

Mazurek wielkanocny – historia, pochodzenie. Skąd się wziął?

Mazurek to jedno ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Tradycyjnie pojawia się on w czasie wielkanocnego śniadania i znany jest praktycznie we wszystkich rejonach Polski. Skąd jest mazurek wielkanocny? Z jakiego regionu pochodzi? Uznaje się, że (jak nazwa wskazuje) przysmak ten pochodzi z Mazowsza. Nazwa pochodzi od słowa Mazur – jak nazywano kiedyś mieszkańców tego regionu.

Mazurek nie jest z Polski. Z jakiego kraju pochodzi mazurek wielkanocny? W naszym kraju zaczęto go zaś regularnie wypiekać w XVII wieku, a przywędrował do nas z Turcji. Dawniej był on nagrodą dla tych, którzy wytrzymali czterdzieści dni wstrzemięźliwości od spożywania potraw mięsnych i deserów.

Tradycyjny mazurek wielkanocny. Jak zrobić?

Nie ma tak naprawdę jedynego słusznego przepisu na to ciasto. Ile gospodyń i domów, tyle wersji mazurka powstało. Nikt rygorystycznie nie podchodzi do tego przepisu, więc można spotkać wiele eksperymentów z dodatkami i smakami. Kwintesencją mazurka jest jego dekoracja- najczęściej z migdałów lub bakalii. Najpopularniejszym mazurkiem prawdopodobnie jest mazurek królewski, czyli kruche ciasto z dużą ilością migdałów oblane domowej roboty konfiturą.

Przepis wideo na mazurek bez pieczenia

Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na mazurek bez pieczenia. W jego przygotowaniu pomógł nam blender ręczny marki Philips.

Przepis na mazurek wielkanocny bez pieczenia. Składniki:

Spód

  • 300 g ciastek owsianych
  • 150 g masła – roztopionego
  • 3 łyżki ciemnego kakao

Masa

  • 240 g sera mascarpone
  • 200 g kajmaku
  • 80 g jogurtu naturalnego

Do dekoracji

  • 60 g całych migdałów
  • 60 g suszonych moreli
  • 4 czereśnie w syropie

Jak zrobić mazurek bez pieczenia – spód

Tradycyjny przepis na mazurek wielkanocny. Sekretem naszego mazurka bez pieczenia jest szybki spód na bazie ciastek owsianych. Do ciastek owsianych dodaj kakao i zmiel je na drobną masę. Nam pomógł w tym blender ręczny. Zamiast ciastek owsianych możesz użyć też herbatników pełnoziarnistych.

Do zmielonych drobno ciasteczek dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę wyłóż do formy na tartę. Dokładnie dociśnij ciasteczkową masę, najlepiej przy pomocy spodu szklanki. Tak przygotowany spód schowaj do lodówki na minimum godzinę.

Masa do mazurka – wykonanie

Kiedy nasz spód się chłodzi – czas na przygotowanie masy do mazurka. W misce połącz ze sobą mascarpone, masę kajmakową i jogurt naturalny. Całość dokładnie zmiksuj, żeby składniki się połączyły.

Kiedy nasz spód schłodzi się już w lodówce- wyjmij go na kuchenny blat. Wypełnij go powstałą masą śmietankowo-kajmakową i wyrównaj na górze przy pomocy kuchennej łopatki lub łyżki. Tak przygotowane ciasto schowaj do lodówki na minimum 3 godziny. W tym czasie masa nieco zgęstnieje, a smaki lepiej się połączą.

Dekoracja mazurka wielkanocnego

Kiedy mazurek jest schłodzony- możesz przejść do dekoracji. My wykorzystaliśmy do tego bakalie: migdały i suszone morele. Możesz ułożyć takie dodatki, jakie chcesz lub zainspirować się naszym mazurkiem.
Smacznego!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×