PoradySzybki patent na kapustę do gołąbków. Nie potrzebujesz ani wody, ani nawet garnka

Szybki patent na kapustę do gołąbków. Nie potrzebujesz ani wody, ani nawet garnka

kapusta na gołąki - Pyszności; foto: Canva
kapusta na gołąki - Pyszności; foto: Canva
09.03.2023 15:34, aktualizacja: 09.03.2023 15:52

Przygotowanie kapusty na gołąbki jeszcze nigdy nie było tak proste. Żeby to zrobić, nie potrzebujesz już ani dużego garnka, ani nawet... wody. To ciekawe rozwiązanie na sytuacje niecodzienne, na przykład niespodziewanie najście ochoty na gołąbki podczas wyjazdu. Żeby je zastosować, będzie ci potrzebny tylko jeden sprzęt. 

Gołąbki to uczta dla podniebienia. Wiemy o tym nie tylko my, ale również mieszkańcy różnych części globu, bo dania zbliżone smakiem i wyglądem do naszych gołąbków pojawiają się w wielu kuchniach narodowych. Pisaliśmy już o tym; o gołąbkach w wersji ormiańskiej możesz przeczytać tutaj.

Największym wyzwaniem podczas przygotowywania tego dania jest niewątpliwie poprawne oporządzenie kapusty. Zbyt twarde albo zbyt rozgotowane liście mogą popsuć całą potrawę, a tego byśmy przecież nie chcieli.

kapusta na gołąki - Pyszności; foto: Canva
kapusta na gołąki - Pyszności; foto: Canva

Kapusta na gołąbki — podejście klasyczne

Pierwszym krokiem do przygotowania kapusty na gołąbki jest oczyszczenie warzywa i pozbawienie go wierzchnich liści. Nie są one wystarczająco ładne i elastyczne, co nie znaczy, że są całkowicie nieprzydatne. Nie wyrzucaj ich, lecz wyłóż nimi garnek, w którym będziesz gotował gołąbki.

Kolejne działanie jest bardzo ważne, a polega na wycięciu głąba — twardej części kapusty, której obecność skutecznie utrudnia późniejsze obrywanie liści.

Czas na zmiękczenie kapusty. Długość jej parzenia jest zależna od rodzaju użytego warzywa. Młoda i włoska kapusta będzie gotowa już po około 3 minutach, ale dojrzała potrzebuje na to więcej czasu.

Ostatni krok to obrywanie liści, które — odpowiednio sparzone — powinny odchodzić z łatwością. Przed zawinięciem w nie farszu pozwól im ostygnąć i wytnij twarde zgrubienia ze środka liścia.

Kapusta na gołąbki bez parzenia

kapusta na gołąki - Pyszności; foto: Canva
kapusta na gołąki - Pyszności; foto: Canva

Powyższa instrukcja na przygotowanie kapusty na gołąbki to gwarancja sukcesu. Istnieje jednak jeszcze jeden sposób: łatwy, szybki i bez użycia wody. Zamiast garnka użyjesz tu... mikrofali. 

Pierwszych dwóch kroków przygotowania kapusty nie pomijaj. Następnie, zamiast parzyć warzywo w wodzie, wstaw je do mikrofali i nastaw najwyższą moc urządzenia. Po około 10 minutach kapusta będzie gotowa, a ty będziesz mógł bez problemu oderwać z niej liście.

Zobacz też ten przepis na kremową czerwoną zupę z chrupiącą grzanką i serem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także