Szybki deser z gotowego ciasta francuskiego. Przepis na ciasto z białym kremem i malinami

szybkie ciasto przepis

Prosty przepis na błyskawiczne ciasto przekładane masą budyniową. Jego sekretem jest gotowe ciasto francuskie. Składniki i przepis.

Czasami zdarza się, że wpaść chcą niespodziewani goście. Cukiernie zamknięte, a Ty nie wiesz, co zrobić? Mamy patent, który przyda Ci się z pewnością wielokrotnie. Oto przepis na błyskawiczny deser z ciasta francuskiego z budyniem.

Przepis na ciasto francuskie

Ciasto francuskie to coś, co kochamy. Można z niego wyczarować mnóstwo przysmaków, zarówno na słodko, jak i na słono. To idealna opcja dla zabieganych, bo oszczędzamy sporo czasu na wyrabianiu i przygotowywaniu ciasta.
Chociaż z ciastem francuskim kojarzą się nam głównie małe wypieki w formie ciasteczek, to dzisiaj stworzymy coś wyjątkowego. Szybkie ciasto z budyniem, na widok którego wszyscy oniemieją z zachwytu!

Czy ciasto francuskie można mrozić?

Warto mieć w swoim domu porcję ciasta francuskiego na niespodziewane okazje. Tym bardziej, że można je z powodzeniem mrozić!

Przepis na ciasto z gotowego ciasta francuskiego. Z białym kremem i malinami – wideo

Ciasto francuskie z budyniem- składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego

Krem budyniowy:

  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • 250 g sera mascarpone

Polewa malinowa:

  • 200 g mrożonych malin
  • 30 g cukru
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • 1/3 szkl. wody

Przepis na szybkie ciasto budyniowe

Przygotuj miskę. Wbij do niej jajko i dodaj cukier. Wymieszaj przy pomocy blendera lub miksera aż powstanie puszysta, jasna masa. Dodaj do niej mleko i ponownie wymieszaj. Wsyp skrobię ziemniaczaną i znów połącz składniki.
Powstałą masę przelej do garnka i podgrzewaj na niedużym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje I tak powstała nasza baza- prosty, domowy budyń. Zdradzimy Ci sekret- często korzystamy z tego przepisu, żeby zrobić po prostu budyń z sokiem owocowym.
Powstałą masę budyniową przelej do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw na bok aż przestygnie.

budyń przepis

Ciasto francuskie i sos malinowy

Ciasto francuskie podziel na równe kwadraty i upiecz według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj prostą malinową polewę. Mrożone maliny przełóż do garnka, dodaj cukier i podgrzej aż się rozmrożą i rozpadną. Pamiętaj, żeby je mieszać, bo mogą się przypalić.
W miseczce wymieszaj skrobię z wodą i dodaj do malinowej masy, cały czas mieszając. Powstały sos przetrzyj

przez drobne sitko, żeby pozbyć się pestek. Jeśli jednak lubisz taką chrupiącą konsystencję sosu i nie zależy Ci na aksamitnej konsystencji, to możesz pominąć ten krok.

Do miski przełóż serek mascarpone i miękkie masło. Utrzyj przy pomocy miksera na gładką masę i dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu, cały czas miksując.

Ciasto francuskie z budyniem i malinami

Upieczone i przestudzone blaty z ciasta francuskiego przełóż masą budyniową z mascarpone i sosem malinowym. Ostatni blat udekoruj samą polewą malinową. I gotowe!

szybkie ciasto przepis


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×