Ciasto z patelni zrobisz w zaledwie 20 minut! Wystarczą trzy proste kroki

Szybkie ciasto z patelni - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Magdy
Czasem to, co przygotujemy na szybko, może okazać się najlepszym i najsmaczniejszym rozwiązaniem. Szczególnie w takich przypadkach, gdy nagle pojawią się niespodziewani goście. Zobacz, jak przygotować szybkie ciasto z patelni. Jest pyszne, a jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie 20 minut!

Szybkie ciasto z patelni – smakowity pomysł w przypadku niespodziewanych gości
Co zrobić w sytuacji, gdy nagle pojawią się niespodziewani goście? Zamiast iść do sklepu, dobrze będzie przygotować coś szybkiego, prostego i smacznego. I takie właśnie jest szybkie ciasto z patelni. Jego atutem jest prostota wykonania oraz fakt, że będzie naprawdę pyszne. Taki deser zachwyci każdego łasucha. Teraz jest ten najlepszy moment na jego przygotowanie, z tego względu, że mandarynki, będące jednym ze składników, są dostępne praktycznie w każdym sklepie. Taki deser prezentuje się znakomicie i zachwyca aromatem.



Ciasto mandarynkowe- Pyszności


Jak przygotować szybkie ciasto z patelni?
Sama nazwa tego ciasta, wskazuje, że jest ono niezwykle łatwe w przygotowaniu. I tak też jest w rzeczywistości. Tego typu deser przypadnie do gustu nawet tym najbardziej wybrednym osobom. Wystarczy Ci zaledwie 20-30 minut, by przygotować ten wspaniały deser!
Składniki:


- jajko
- 6 mandarynek
- 7 łyżek cukru
- 2 płaskie łyżki masła
- 6 łyżek oleju
- pół opakowania cukru waniliowego
- szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:


Szybkie ciasto z patelni to deser, który zachwyci wszystkich. Rozpoczynamy od obrania owoców i usunięcia białych błonek. Należy je przekroić w poprzek. Kolejny krok to roztopienie masła na patelni i rozpuszczenie na niej 2 płaskich łyżek cukru. Gdy masa będzie lekko skarmelizowana, to wrzucamy do niej mandarynki, przekrojem do dołu. Następnie, w misce ubijamy jajko z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy mleko, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki łączymy i powstałe ciasto wylewamy na patelnię.

Ciasto mandarynkowe – Pyszności


Pamiętaj, by patelnię przykryć pokrywką i przyrządzać je na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie, przy pomocy dużego talerza, obracamy nasz deser i ponownie smażymy przez 10 minut. Po wskazanym czasie, szybkie ciasto z patelni będzie już gotowe. Studzimy je i serwujemy. Smacznego!
A co powiesz na szybkie ciasto bez pieczenia – szyszkowa dama? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:


Komentarze