Szypułki z czereśni nie powinny lądować do śmietnika. Zaparz z nich niezwykły napar

Sezon na czereśnie zbliża się wielkimi krokami, dlatego trzeba wykorzystać go na całego. Kupując ten pyszny owcoc, nie tylko wykorzystasz go jako pyszny deser po obiedzie, ale również przydadzą Ci się szypułki z czereśni. Te, które zazwyczaj wyrzucałeś do kosza. Co z nich zrobić? Oto jeden z ze sposobów.

szypułki z czereśni

Szypułki z czereśni – napar

Czereśnie w sezonie letnim są chętnie spożywane przez Polaków – i dobrze, bo są one prawdziwą skarbnicą antyoksydantów. Natomiast szypułki- je też możemy wykorzystać. Wystarczy zalać łyżeczkę posiekanych i ususzonych ogonków, szklanką wrzącej wody. Zaparzać przez 15 minut, a następnie należy napar przecedzić. Czereśniowy napar jest delikatnie gorzki. Dobrze sprawdzi się na zimne wieczory.

Napar z szypułek czereśni z konfiturą

Przygotowując konfitury na zimę, możesz zrobić taką z czereśni. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do naparu z szypułek. Czereśnie mają wiele cennych substancji między innymi antyoksydantów, które mają pozytywne udokumentowane działanie na wiele chorób takich jak  nowotwory czy choroby układu krążenia. Dlatego wykorzystanie ich w swojej kuchni będzie dobrym pomysłem. Oto przepis na konfiturę z czereśni.

  • 1 kg czereśni
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g cukru

Czereśnie dokładnie umyj, wydryluj i umieść w ganku. Całość zasyp cukrem i cynamonem, tak by oblepić całe owoce. Pozostaw na około godzinę, by puściły sok. Doprowadź płyn do wrzenia, następnie zredukuj grzanie i smaż czereśnie co jakiś czas, mieszając do zgęstnienia. Nie przesadzaj ze smażeniem, płyn ma się lekko zacząć ciągnąć. Na koniec dolej sok z cytryny. Przygotowana konfiturę zawekuj. Można przełożyć gorąca konfiturę do wyparzonych słoiczków i odwrócić do góry dnem. Jeśli jednak chcecie by słoiczki postały dłużej, warto je pasteryzować gotując koło 10 min. we wrzątku.

Jedynym sposobem, by przechować domowe przetwory przez dłuższy czas, jest pasteryzacja słoików (w piekarniku lub w garnku) i zachowanie szczególnej higieny podczas przygotowania. Wszelkie słoiki i łyżki powinny być nie tylko umyte, ale też dobrze wyparzone. Należy również starannie przebrać owoce – wszelkie nadpsucia mogą sprawić, że cały produkt już w kilka dni po przygotowaniu pokryje się pleśnią.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×