PrzepisTa herbata podbija nadmorskie miejscowości. W domu przygotujesz ją o wiele taniej niż na straganach

Ta herbata podbija nadmorskie miejscowości. W domu przygotujesz ją o wiele taniej niż na straganach

Domowe bubble tea - Pyszności; foto: Canva
Domowe bubble tea - Pyszności; foto: Canva
12.05.2023 06:27, aktualizacja: 12.05.2023 12:59

Herbata, mleko i tapioka. W ten sposób powstaje słynna bubble tea, która ostatnimi czasy niepodzielnie rządzi nadmorskimi kurortami. Czy w 2023 roku zwykła mrożona herbata to już kulinarne faux pas? Tak skrajnych opinii nie wygłaszamy; mówimy natomiast, jak przygotować domowe bubble tea na mleku. Wyjdzie cię przynajmniej kilka razy taniej, niż kupując je w barze!

Bubble tea ciężko określić jako chwilową modę; to sprawa znacznie donioślejsza i winna być omawiana w tonie powagi. W końcu nie każdemu przelotnemu trendowi przypisywane są święta (w USA istnieje tzw. National Bubble tea Day), tworzone są na ich podstawie specjalne emoji, a ich światowy rynek opiewa na kwotę kilku miliardów dolarów. O nie, to żadna błahostka. Bubble tea dosłownie zawojowało świat.

Bubble tea zawróciło konsumentom w głowach - Pyszności; foto: Canva
Bubble tea zawróciło konsumentom w głowach - Pyszności; foto: Canva

Nie inaczej sprawa wygląda nad polskim morzem, gdzie tajwański (bo właśnie z Tajwanu pochodzi bubble tea) specjał sprzedawany jest w nie mniejszej liczbie lokali, co gofry czy zapiekanki. Ich ceny, cóż, powiedzmy, że osoby z nadciśnieniem powinny przechodzić obok punktów z bąbelkową herbatą obojętnie. A ponieważ osobiście byliśmy świadkami tego cenowego łupiestwa, nie pozostało nam nic innego, jak zainteresować się tematem domowej bubble tea. Dzieckiem tych rozważań jest poniższy przepis. Polecamy go wszystkim wielbicielom bąbelkowego orzeźwienia!

Domowa bubble tea na mleku

Składniki:

  • 3 łyżki kulek tapioki białej lub czarnej
  • 200 ml schłodzonej herbaty
  • 50 ml zimnego mleka
  • 2 łyżki syropu karmelowego
  • lód w kostkach

Sposób przygotowania:

Przepis na domowe bubble tea - Pyszności; foto: Canva
Przepis na domowe bubble tea - Pyszności; foto: Canva

Tapiokę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj trwa to około 20 minut; musisz tylko pamiętać o częstym mieszaniu, bo kuleczki lubią przywrzeć do garnka. W międzyczasie zaparz mocny napar z herbaty, około 200 ml. Poczekaj, aż przestygnie, a następnie umieść go w lodówce, żeby porządnie się schłodził.

Gotowe kuleczki tapioki umieść w wysokiej szklance. Dodaj syrop karmelowy, a następnie herbatę i schłodzone mleko. Na koniec dorzuć kilka kostek lodu — w końcu chodzi tu nie tylko o smak, ale i orzeźwienie. Twoja bubble tea jest już gotowa. Smacznego!

Wypróbuj również nasz przepis na makaron z łososiem. Jest przepyszny!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także