PoradyTajemne zastosowanie drugiej strony tłuczka do mięsa. Jest bardziej przydatna niż nam się wydaje

Tajemne zastosowanie drugiej strony tłuczka do mięsa. Jest bardziej przydatna niż nam się wydaje

Tajemne zastosowanie drugiej strony tłuczka do mięsa. Jest bardziej przydatna niż nam się wydaje
Ewa
13.05.2022 10:00, aktualizacja: 13.05.2022 10:39

W każdym domu w szufladzie w kuchni można znaleźć tłuczek do mięsa. Najczęściej wykorzystujemy tylko jedną stronę- z kratką. To błąd- druga strona z pewnością przyda Ci się nie raz.

Standardowy tłuczek do mięsa ma dwie części do rozbijania: kratkowaną i i pasiastą. Najczęściej podczas rozbijania mięsa korzystamy z tej pierwszej, całkowicie pomijając paski. Okazuje się jednak, że popełnialiśmy błąd, a wybór strony tłuczka zależy od mięsa, które chcemy rozbić.

Obraz

Do czego służy tłuczek? Jak użyć drugiej strony tłuczka?

Oczywiście, odpowiedź jest prosta – do ubijania kotletów. Jednak z jakiegoś powodu młotek do mięsa z jednej strony ma kraciastą płytkę, a z drugiej pasiastą. Pewnie tak jak ja, do tej pory korzystałaś tylko z tej popularnej, kraciastej końcówki, jednak okazuje się, że płaska powierzchnia też może Ci się przydać!

Rodzaj płytki zależy od rodzaju mięsa, które chcesz potraktować tłuczkiem. To dlatego też kraciastej powierzchni należy używać do zmiękczenia mięsa wieprzowego czyli do zrobienia kotletów schabowych. Z kolei płaska, karbowana powierzchnia sprawdzi się przy karkówce oraz wołowinie czyli mięsach o włóknach, które zmieniają swoją strukturę pod wpływem temperatury. Karkówka czy wołowina mogą stwardnieć, dlatego ta rzadziej używana strona tłuczka, świetnie sprawdzi się przy ubijaniu tego rodzaju mięsa.

Zastosowanie tłuczka - dekoracja ciastek

Poza mięsnym przeznaczeniem tłuczek może przydać się również podczas pieczenia ciasteczek. Odciśnij na maślanych ciasteczkach wzór tłuczka i gotowe!

Szybkie krojenie orzechów - patent

Jeśli w przepisie masz punkt "drobno posiekaj orzechy", a Ty nie masz ani czasu, ani cierpliwości do tego, to z pewnością pomocny okaże się znów tłuczek do mięsa. Po pierwsze, możesz nim rozłupywać orzechy, gdy nie masz do tego dziadka do orzechów. Po drugie rozłupane orzechy możesz wrzucić do woreczka strunowego i w kilka minut zamienić je na drobniejszą masę (do ciast czy ciasteczek) przy pomocy tłuczka. Tym samym nie potrzebujesz drogiego blendera czy innych przyrządów - zwykły tłuczek sprawdzi się znakomicie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także