Wirtualna Polska

Tajny składnik placków ziemniaczanych. Dzięki niemu będą jeszcze lepsze

Tajny składnik placków ziemniaczanych- Pyszności

Tajny składnik placków ziemniaczanych- Pyszności

Tajny składnik placków ziemniaczanych, który sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. Odrobina tego dodatku podkręci smak całego dania.

Wirtualna Polska

Mówi się, że placki ziemniaczane to znak rozpoznawczy dobrego kucharza. Chociaż mogłoby się wydawać, że to proste danie, to potrafi przysporzyć nieco kłopotów. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego i robiono je (podobnie jak obecnie) z tartych ziemniaków, jaj, cebuli oraz mąki w proporcjach łyżka na każdy kilogram ziemniaków. Zastępowały one chleb. Dziś mamy dla ciebie krótki i prosty przepis na idealne placki ziemniaczane z pewnym niestandardowym dodatkiem.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zobacz również: tarte buraczki siostry Anastazji

Tajny składnik placków ziemniaczanych

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Placki ziemniaczane z dodatkiem kapusty kiszonej i majeranku to podkarpacki przysmak, który odmieni twoją kuchnię. Są pyszną odskocznią od klasycznych placków bez dodatków i ciekawym pomysłem na obiad. Świetnie smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany i świeżego koperku lub z aromatycznym sosem grzybowym.

Tajny składnik placków ziemniaczanych- Pyszności/ źródło: Canva

Tajny składnik placków ziemniaczanych- Pyszności/ źródło: Canva

Składniki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 1 kg ziemniaków mączystych
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 łyżki majeranku
  • 3- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach — dzięki temu będą bardziej chrupiące. Odstaw na bok. Kapustę kiszoną dokładnie poszatkuj na mniejsze części. Jeśli jest mocno kwaśna, a ty nie lubisz takiego smaku, to przepłucz ją nieco zimną wodą. Z ziemniaków odlej wodę, która zebrała się po starciu. Dodaj do nich kapustę, suszony majeranek, pieprz, sól oraz mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka — dodaj więcej mąki. Masę wykładaj łyżką na mocno rozgrzany olej i smaż, aż placki apetycznie się zarumienią z obu stron. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!

Przepis na placki ziemniaczane z patelni znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×