Tak kremowej jajecznicy prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś. Znajdziesz w niej dwa szałowe dodatki

Śniadanie to obowiązkowy element każdego dnia. Zwykle zależy nam też na tym, żeby było ono szybkie. Dziś przedstawimy jak zrobić obłędnie kremową jajecznicę. Sekretem jest dodatek pysznego serka śmietanowego, którego często używamy, robiąc kanapki. Jajecznica z dodatkiem tego składnika będzie bardzo kremowa i delikatna. To połączenie jest wprost idealne.

Jajka to produkt, po który naprawdę warto sięgać. Mają w sobie mnóstwo wartości odżywczych, co przynosi organizmowi człowieka wiele korzyści. Dlatego przychodzimy z dwiema propozycjami na jajecznice z dodatkiem serka śmietankowego. Jedna dla fanów wersji z mięsem, a druga w formie wegetariańskiej.

Kremowa jajecznica z serkiem śmietankowym

Jajecznica

Jajecznica – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 4-5 łyżeczek serka śmietankowego
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Wbij jajka do miski i roztrzep je przy pomocy widelca. W międzyczasie rozgrzej patelnie wraz z masłem i pokrój szczypiorek na małe kawałki. Gdy masło się rozpuści, wlej jajka na patelnie i smaż na niedużym ogniu, aż jajka się zetną. Po tym czasie dodaj serek śmietankowy i wymieszaj z masą do rozpuszczenia. Jajecznice dopraw pieprzem i solą, a na koniec udekoruj szczypiorkiem.

Wersja mięsna z serkiem śmietankowym i kiełbasą

Jajecznica

Jajecznica – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  •  2 stołowe łyżki masła
  •  6 jajek
  •  80 g serka śmietankowego 
  •  3 pióra szczypiorku
  •  6 cienkich plasterków kiełbasy
  •  1/3 bagietki

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Jajka wbij do miski. Roztrzep je przy pomocy widelca, a następnie przejdź do pokrojenia szczypiorku w małe kawałki. Bagietkę przekrój na pół. Kiełbaskę pokrój na małe plasterki i podsmaż ją na suchej patelni, aby się zarumieniła. Mięso powinno być chrupiące, ale nie suche. Wtedy dodajemy 1 łyżkę oleju. Przełóż kiełbasę na talerz, a następnie podpiecz na tej samej patelni przekrojoną bagietkę, aby nadać jej wyraźniejszego smaku.

Kolejnym krokiem po upieczeniu pieczywa jest wyczyszczenie patelni i ponowne rozgrzanie na niej masła i oleju. Gdy masło przestanie się pienić, wrzucamy jajka. Czekamy, aż się zetną. Po tym czasie dodajemy serek śmietankowy. Gdy ser się rozpuści, przekładamy jajecznice na talerz i posypujemy szczypiorkiem. Jajecznica gotowa, smacznego.

Jeśli jesteś fanem jajek, mamy 23 genialne triki na ten produkt. Zajrzyj na nasz kanał YouTube. 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×