PrzepisTakiego dodatku do popularnego ciasta jeszcze nie widziałeś. Robert Makłowicz pokazał, jak przyrządza sernik ziemniaczany.

Takiego dodatku do popularnego ciasta jeszcze nie widziałeś. Robert Makłowicz pokazał, jak przyrządza sernik ziemniaczany.

sernik ziemniaczany - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Robert Makłowicz
sernik ziemniaczany - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Robert Makłowicz
14.03.2023 17:57

Robert Makłowicz już nieraz zachwycał nas swoim niekonwencjonalnym podejściem do potraw, o których myśleliśmy, że wiemy już wszystko. Tym razem słynny krytyk kulinarny pokazał swój przepis na sernik ziemniaczany.

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Pojawia się na każdym rodzinnym spotkaniu, bo w przeciwieństwie do innych słodkości, jest kochany dosłownie przez wszystkich. Czy ktoś oprze się dobrze wykonanemu sernikowi? Wątpimy!

sernik ziemniaczany - Pyszności; foto: Canva
sernik ziemniaczany - Pyszności; foto: Canva

To ciasto stało się też powodem zażartej "kulinarnej wojny ideologicznej". A właściwie to te wszystkie internetowe dyskusje, których świadkami byliśmy, dotyczyły nie samego sernika, lecz potencjalnie użytych do jego przygotowania rodzynek. Wzorem Roberta Makłowicza nie będziemy wchodzić w sam środek tych dysput. Zamiast tego chcemy ci pokazać, jak ten sławny krytyk kulinarny przygotowuje sernik z dodatkiem... ziemniaków.

Pytanie brzmi tylko: czy stoimy u zarania nowego zatargu kulinarnego? Być może już niedługo czekają nas ankiety dotyczące nie obecności rodzynek w serniku, lecz ziemniaków? Pożyjemy — zobaczymy. A tymczasem łap przepis na sernik ziemniaczany od samego Makłowicza.

Sernik ziemniaczany według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 300 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki ugotowanych i zgniecionych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 4 białka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 cytryna
  • masło i bułka tarta do tortownicy

Sposób przygotowania:

sernik ziemniaczany - Pyszności; foto: Canva
sernik ziemniaczany - Pyszności; foto: Canva

Twaróg zmiel. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i ziemniaki zmiksuj ze sobą. Kiedy konsystencja składników stanie się jednolita, dodaj do nich jeszcze trochę starej skórki z cytryny, mąkę i zmielony twaróg. Całość dokładnie wymieszaj.

Białka i szczyptę soli ubij na sztywną pianę. Teraz dodaj ją do przygotowanej masy i delikatnie połącz składniki łyżką.

Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż do niej masę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Sernik ziemniaczany piecz przez godzinę, a następnie wystudź. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!

Skoro o odchodzeniu od kulinarnych schematów mowa, rzuć okiem na ten przepis na spaghetti z parówkami. Prosto z naszego kanału na YouTube. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także