Ułożył plastry boczku na dnie patelni, a potem wypełnił ją tym. Nie mogę powstrzymać ślinotoku!

W tym przepysznym przepisie, Michael Smith przygotowuje tartę z bekonu, ziemniaków i sera cheddar – trzy pyszne przysmaki, ale w połączeniu? Tak i to w najlepszy możliwy sposób. To atrakcyjne wizualnie i nieskomplikowane danie można przygotować w mgnieniu oka, a gdy zobaczyłem, że dodał do niego świeży ser cheddar, wiedziałem, że muszę spróbować go u siebie. „To jest rodzaj dania, które na pierwszy rzut oka wydaje się dość skomplikowane” – mówi. „Ale jest to również danie, którym będziesz imponować swoim przyjaciołom.”

Na początku ułóż papier do pieczenia na dnie patelni.

1

Być może papier nie będzie chciał do niej dobrze przylegać dlatego posmaruj patelnię olejem i wtedy go ułóż.

2

Teraz zacznij układać długie plastry bekonu, w taki sposób aby wypełnić całą patelnię.

3

Każdy plaster układaj od środka patelni, tak aby otrzymać coś takiego:

4

Następnie, jako kolejną warstwę tarty, ułóż ziemniaki pocięte w talarki.

5

Potem przypraw je pieprzem i solą.

6

Rozsyp starty ser cheddar tak, aby zakryć ziemniaki.

7

Powtórz proces układania ziemniaków, przyprawiania ich oraz rozsypywania sera jeszcze kilka razy…

8

… a gdy dojdziesz do takiego stanu…

9

… możesz zacząć zakrywać ziemniaki wystającą częścią bekonu.

10

Przykryj całość małą pokrywką, aby bekon podczas pieczenia nie zaczął się odwijać.

11

Piecz w piekarniku ustawionym na 180°C przez około 2,5 godziny.

12

Po tym czasie Twoja tarta będzie wyglądać tak!

13

Nie mogę się doczekać kiedy sama tego spróbuję!

14


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×