PrzepisTatar à la łososiowy z marchewki, kuskusu, korniszonów i cebuli

Tatar à la łososiowy z marchewki, kuskusu, korniszonów i cebuli

Pyszności - Fot. Magdalena Gembacka
Pyszności - Fot. Magdalena Gembacka
Katarzyna Gileta
06.02.2023 07:00

„Wspaniały bezrybny tatar, od którego trudno się oderwać. Trudno porównać go do oryginału. W smaku podobny, ale jednak inny, wyjątkowy” – pisze Magdalena Gembacka, autorka książki „Roślinna uczta smaków”.  Jak przygotować ten wyjątkowy wegański tatar z marchewki? Przepis znajdziecie poniżej.

Tatar z łososia to klasyka kuchni. Jest bardzo delikatny, aromatyczny i świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem lub grzankami. Jak się okazuje, nie muszą z niego rezygnować nawet osoby, które są na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Jak to możliwe? Magdalena Gembacka zaproponowała w swojej książce tatar à la łososiowy z marchewki, kuskusu, korniszonów i cebuli. Jego bazą jest „łososiowa marchewka”.

Wegański tatar z marchewki zachwyca smakiem. Koniecznie wypróbujcie go w swojej kuchni. Jest to bardzo prosty pomysł na tatara, który nie wywoła niesmaku nawet wśród miłośników diety wegetariańskiej.

Wegański tatar z marchewki – przepis

Składniki (na dwie porcje):

  • 200 g „łososiowej” marchewki
  • 8 łyżek kuskusu (wcześniej zalanego wrzątkiem)
  • 1–2 korniszony
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Jak zrobić wegański tatar z marchewki? Należy zacząć od przygotowania łososiowej marchewki. Obieraczką do warzyw zrobić paski z marchewki i ugotować je na parze lub w małej ilości wody, aby były miękkie. Wystudzić. W międzyczasie przygotować marynatę, mieszając wszystkie składniki (4 łyżki oleju lnianego, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu winnego czerwonego, 1 łyżka dymu wędzarniczego). Na dnie pojemnika lub miski położyć arkusz nori. Na niego wrzucić marchewkę i polać ją marynatą. Delikatnie wymieszać. Pojemnik zamknąć i odstawić do lodówki na 12–24 godziny.

„Łososiową” marchewkę włożyć do blendera z ostrzem i drobno posiekać. Przełożyć do miski, dodać kuskus, posiekaną w drobną cebulę. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na kromkach chleba.

Tatar będzie pyszny także z ugotowaną kaszą jaglaną zamiast kuskusu.

Przepis pochodzi z książki Magdaleny Gembackiej „Roślinna uczta smaków”.

Pyszności - Fot. materiały prasowe
Pyszności - Fot. materiały prasowe

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na roladki z cukinii z serkiem śmietankowym, bazylią i pomidorkami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także