PrzepisSekretny składnik tatara według Magdy Gessler. To dzięki niemu wychodzi delikatny i przepyszny

Sekretny składnik tatara według Magdy Gessler. To dzięki niemu wychodzi delikatny i przepyszny

Tatar Magdy Gessler - Pyszności; Foto Canva.com i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=6p72pdiZ4FU
Tatar Magdy Gessler - Pyszności; Foto Canva.com i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=6p72pdiZ4FU
17.11.2022 10:34, aktualizacja: 16.10.2023 09:01

Nie ulega żadnej wątpliwości, że tatar stanowi doskonałą przekąskę na praktycznie każdą okazję. Dobrze wiemy, że istnieją różne receptury na to wspaniałe danie. Warto jest poznać przepis na tatar Magdy Gessler. Jeden składnik robi tu różnicę i sprawia, że będzie on delikatny i przepyszny.

Tatar Magdy Gessler - delikatna i przepyszna przekąska

Czym tak naprawdę różni się tatar Magdy Gessler od tych specjałów, które przygotowujemy według naszych receptur? Na pewno ważne jest dobrej jakości mięso wołowe, a także woda mineralna. To właśnie ona sprawia, że nasz tatar wychodzi delikatny i przepyszny. Ten niepozorny składnik wpływa na jakość dania, w związku z tym każdy miłośnik tatara, na pewno będzie zadowolony. Swoją recepturą na to danie, podzieliła się z nami Magda Gessler - wybitna polska kucharka i jurorka wielu programów kulinarnych.

Tatar - Pyszności; Foto: Canva.com
Tatar - Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis na tatar pochodzi z programu "Kuchenne rewolucje", którego jest prowadzącą.

Jak przygotować tatar Magdy Gessler?

Zrobisz to szybko, a efekt na pewno Cię zaskoczy. Oczywiście, pamiętaj o wodzie mineralnej. Dzięki niej tatar stanie się w pełni wyjątkowy.

Składniki:

          
  • kilogram polędwicy wołowej
  • pół szklanki wody mineralnej
  • 4 żółtka
  • sól i pieprz do smaku
  • szklanka oleju słonecznikowego
  • cebulka
  • oliwki
  • żółtka do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Tatar Magdy Gessler to pomysł na szybkie i smaczne danie. Rozpoczynamy od zmielenia mięsa w maszynce do mielenia. Można je też drobno posiekać. Wołowinę należy wyrobić rękoma, dodając żółtka, olej, sól i pieprz oraz wodę mineralną. Należy je wyrabiać do tego momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Porcje mięsa należy ułożyć na talerzach, robiąc wgłębienie w mięsie. Musi być miejsce na surowe żółtka. Elementem dekoracyjnym na żółtkach będą czarne oliwki. Nasz tatar okalamy drobno posiekaną cebulką.

Mięso na tatar - Pyszności; Foto: Pexels
Mięso na tatar - Pyszności; Foto: Pexels

Z jakimi dodatkami będzie smakował tatar? Z ogórkami kiszonymi, świeżym pieczywem i marynowanymi grzybami. Smacznego!

Tatar to potrawa rodem z PRL. A co powiesz na powrót do tamtych czasów? Inspiracje i pomysły na dania znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także