PrzepisPrzepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów. Od razu poczujesz wiosnę i uzupełnisz witaminy

Przepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów. Od razu poczujesz wiosnę i uzupełnisz witaminy

Przepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów - Pyszności; foto: Canva
Przepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów - Pyszności; foto: Canva
21.03.2023 16:03

Pierwszy dzień astronomicznej wiosny już za nami, a to oznacza, że nasze kulinarne zmysły kierują się w stronę produktów, których zbiory zaczynają się właśnie teraz. Przygotowaliśmy dla ciebie dwa przepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów: oba proste i absolutnie pyszne!

Niektórzy z nas szczególnie dobrze reagują na powrót wiosennej aury. Dopływ witaminy D to jedno, ale te wszystkie smakowite i zdrowe produkty, które zaczynają się teraz pojawiać w sklepach... aż się chce gotować, prawda?

Co prawda do idealnej, wiosennej pogody jeszcze trochę zostało, ale już pierwsze promyki słońca zachęciły nas do zaplanowania sobie kilku wiosennych potraw. Przepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów są teraz warte więcej niż złoto, bo po trudnych, zimowych miesiącach warto uzupełniać nadwątlone witaminowe zasoby. Skoro więc chcemy pozostać na płaszczyźnie zdrowotnej, serwujemy ci dzisiaj dwie receptury: jedna na śniadanie, a druga na surówkę.

W rolach głównych wystąpią rukola i szparagi. Czujesz już ten cudowny napływ wartości odżywczych? Do dzieła więc!

Przepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów - Pyszności; foto: Canva
Przepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów - Pyszności; foto: Canva

Szparagi z jajkiem sadzonym

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 8 jajek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ze szparagów pozbądź się twardych końcówek. Następnie gotuj je w osolonej wodzie nie dłużej niż 4-5 minut. Odcedź je i osusz.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane i ułóż na nim ugotowane szparagi. Smaż przez chwilę, a następnie wbij na patelnie jajka.
  3. Poczekaj, aż białko się zetnie. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

Surówka z rukolą

Składniki:

  • 1 duża garść rukoli
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 6 rzodkiewek
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Przepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów - Pyszności; foto: Canva
Przepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Rukolę dokładnie umyj z resztek piasku. Następnie przełóż ją na sito i odsącz z wody.
  2. Ogórka umyj, obierz i przekrój najpierw wzdłuż, a później w półplasterki. Rzodkiewki umyj i odetnij z nich końcówki. Następnie je również pokrój w półplasterki.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobniutką kostkę. Wszystkie składniki wrzuć teraz do miski, dodaj do nich 2 łyżki jogurtu naturalnego, szczyptę soli i pieprzu.
  4. Dokładnie wymieszaj. Ta surówka będzie idealnym dodatkiem do obiadu. Smacznego!

 Zobacz też ten szybki przepis na obiad z łososiem w roli głównej. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także