Te śledzie wytrzymują długie tygodnie bez psucia. Są najlepsze do przechowywania

Jak długo przechowywać śledzie - Pyszności; foto: Canva

Uczta świąteczna ma to do siebie, że nie do końca wiadomo ile jedzenia na nią przygotować. Niczego przecież nie może zabraknąć, a to sprawia, że niejednokrotnie wigilijne jedzenie jest dojadane jeszcze przez wiele dni. Jak w takiej sytuacji postąpić z rybą? Jak długo przechowywać śledzie? Dowiesz się tego z artykułu.

Podczas gdy z niektórymi potrawami świątecznymi problem przechowywania jest niewielki (pierogi, uszka czy bigos można przecież zamrozić) sytuacja wygląda inaczej w przypadku ryb. Nieraz możemy główkować nad tym, czy śledzie, które przygotowaliśmy na zjazd rodzinny, są jeszcze dobre. Wyrzucić? Tego nie lubi nikt. A więc może zjeść? Jak wiadomo – zepsuta ryba jest niebezpieczna dla zdrowia. Dlatego w przypadku śledzia mogą pojawić się spore wątpliwości.

Jak długo przechowywać śledzie – Pyszności; foto: Canva

Jak długo przechowywać śledzie?

Jak się okazuje, wszystko tu zależy od sposobu przygotowania śledzia. Podczas gdy niektóre potrawy ze śledziem mogą wytrzymać nawet tygodnie w lodówce, tak zjadanie innych już na kilka dni po przygotowaniu może być niebezpieczne.

Pamiętaj też o najważniejszej zasadzie dotyczącej świeżości – zarówno ryb, jak i innych pokarmów. Jeśli jakiś produkt wzbudza twoje wątpliwości ze względu na swój zapach, posmak, czy konsystencje – nie ryzykuj. Oczywiście wyzbywamy się nagminnego w naszym społeczeństwie nawyku marnotrawstwa, ale wszystko w granicach rozsądku.

Śledź w oleju

Olej jest doskonałym środkiem konserwującym, dlatego takim śledziem będziemy mogli cieszyć się zdecydowanie najdłużej. Oczywiście w przypadku hermetycznie zamkniętych opakowań warto sugerować się datą przydatności wskazaną przez producenta, ale śledź w oleju, przechowywany w niskich temperaturach, powinien być dobry nawet przez 4-6 tygodni. Ten termin drastycznie skraca się w przypadku dodania do śledzia cebuli.

Jak długo przechowywać śledzie – Pyszności; foto: Canva

Śledź w occie

Podobnie jak olej, ocet ma właściwości konserwujące. Łącząc to z procesem solenia, któremu śledzie są poddawane, robi się z tego naprawdę wytrzymała mieszanka. Taki produkt może przebywać w lodówce od 3 do 4 tygodni. Nie zapomnij jednak o intensywnym oddziaływaniu octu na smak ryby, co nie każdemu może podpasować.

Śledź w śmietanie

To ten sposób przygotowania śledzia, w którym powinniśmy go zjeść najszybciej. Co prawda w gotowcach ze sklepu znajdują się jeszcze konserwanty, które wydłużają ,,życie” tego produktu, ale jeśli śledzia w śmietanie przygotowałaś sama, powinien zniknąć z lodówki w ciągu 2-3 dni. Gnicie śmietany czy majonezu to szybki proces, dlatego lepiej z tym nie ryzykować. Pamiętaj również o trzymaniu tak przygotowanej ryby w szczelnym pojemniku.

Teraz już wiesz, jak długo przechowywać śledzie. A tu coś naprawdę na szybko. Ciasto Leniwiec z przepisu z naszego kanału na YouTube przyrządzisz w 20 minut.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×