NewsyTechnolog żywności ostro o takim sposobie gotowania. "Głupia moda"

Technolog żywności ostro o takim sposobie gotowania. "Głupia moda"

Gotowanie brokułów. Fot. AdobeStock
Gotowanie brokułów. Fot. AdobeStock
28.05.2023 20:01, aktualizacja: 28.05.2023 23:04

W internecie możemy znaleźć wiele trików kuchennych i domowych sposobów. Nie wszystkie są jednak bezpieczne dla naszego zdrowia, oszczędne czy po prostu mądre. Zanim wypróbujemy któryś z nich, warto to przemyśleć. W ostatnim czasie popularnością cieszy się sposób na gotowanie brokułów. Technolożka żywności alarmuje.

Najnowszy hit związany z gotowaniem brokułów okazał się kitem. Nie wszyscy zdają sobie jednak z tego sprawę. Marta Zalewska, czyli technolożka żywności, znana w mediach społecznościowych jako Pani Technolog nie pozostawia złudzeń. Zwraca m.in. uwagę na to, jak bardzo jest to nieekonomiczny sposób. Lepiej go sobie odpuścić.

Gotowanie brokułów. Sposób, który jest "głupią modą" z internetu

Niektóre triki, które możemy znaleźć w internecie, mają znacznie więcej wad niż zalet. W ostatnim czasie niezwykle modne jest gotowanie brokułów w całości. Według internautów wystarczy włożyć warzywo do wody łodygą do góry i dzięki temu ugotują się same różyczki. Pytanie brzmi - po co?

"Nastała dziwna moda na gotowanie brokułów w całości. Dlaczego uważam, że to głupi pomysł?" - napisała na Instagramie Pani Technolog.
Brokuły. Fot. Pixabay
Brokuły. Fot. Pixabay

Jak wyjaśnia, jeśli chcemy ugotować warzywo w ten sposób, pozbawiamy się szansy na jego dokładne umycie.

- Pomijam już zwykły brud, ale... Chodzi też o robactwo, które możemy znaleźć między różyczkami - zwraca uwagę Marta Zalewska.

Jak dodaje, taki sposób to również ogromne marnotrawstwo żywności, ale i energii i wody.

- Brokuły gotuje się w całości, ale pokrojone tak, aby wszystko ugotować za jednym zamachem, a nie wyrzucać czy gotować dwa razy - tłumaczy.

Co zrobić z łodyg brokułów? Odpowiedź jest prosta

Wiele osób uważa łodygi brokułów za niesmaczne i twarde, i wyrzuca je. To jednak duży błąd. Można zrobić z nich obłędnie pyszne pesto, które będzie świetnym dodatkiem na przykład do makaronu. Warto dodać do niego jeszcze ulubione przyprawy - m.in. oregano, paprykę ostrą oraz sól i pieprz. Potrzebne będą też ząbki czosnku, oliwa z oliwek i natka pietruszki. Można użyć również łuskanego słonecznika czy pestek z dyni. Smacznego!

Brokuły. Fot. Pixabay
Brokuły. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także