Przetestowali 14 najpopularniejszych, kuchennych trików. Wynik końcowy zaskoczy wielu

W Internecie pojawia się wiele sztuczek, które mają na celu ułatwić nasze życie. Niektóre wydają się dość przydatne, inne z kolei wyglądają dość dziwne i ich skuteczność jest wątpliwa. Jak jest rzeczywiście? Czy wszystkie sztuczki są warte przetestowania?

Zobaczcie jakie są wyniki po przetestowaniu najpopularniejszych kuchennych sztuczek. Okazuje się, że od niektórych lepiej trzymać się z daleka, a inne świetnie sprawdzą się podczas gotowania.


1. Przecinanie pomidorków koktajlowych
Przecinanie pomidorków w ten sposób okazuje się kłopotliwe. Choć część z nich faktycznie zostaje rozcięta, resztę mimo wszystko trzeba kroić klasycznym sposobem. Nawet za pomocą bardzo ostrego noża uzyskanie dokładnych połówek wydaje się niemożliwe. Oprócz bałaganu nie zyskujemy nic.


2. Drewniana łyżka sprawi, że mleko nie wykipi
Jeśli mleko zacznie kipieć, drewniana łyżka z pewnością go nie zatrzyma.
3. Babeczki w kubeczku


Choć smak jest zdecydowanie zadowalający, to faktyczny wygląd babeczki skutecznie zniechęca od testowania.
4. Łatwe obieranie jajka


Jajko zalane zimną wodą po ugotowaniu jest zdecydowanie łatwiej obrać. Skorupka się nie przykleja i z łatwością schodzi. Metoda jest zdecydowanie skuteczniejsza, niż odczekanie, by jajko przestygło.
5. Mrożone winogrona schłodzą wino


W przeciwieństwie do kostek lodu, winogrona nie topnieją i jednocześnie nie rozcieńczają wina. Schłodzą napój, dodadzą wyjątkowego smaku i prezentują się doskonale.
6. By uniknąć łez podczas krojenia cebuli, posyp deskę solą


Łez było tyle samo, więc zdecydowanie metoda z solą nie sprawdza się w przypadku krojenia cebuli.
7. Przechowywanie lodów w foliowym worku zachowa ich konsystencję
W zamrażalniku lody często stają się ciężką bryłą. Ten trik jednak sprawił, że lody zachowały puszystą konsystencję. Zdecydowanie polecamy.
8. Przechowywanie awokado
Podobno połówka awokado z pestką w środku zachowuje świeżość. Po przeprowadzeniu tego eksperymentu widzimy, że obydwie połówki są dalekie od świeżości. Raczej nie nadają się do jedzenia, wiec porada wydaje się bezużyteczna.
9. Obieranie czosnku w słoiku
Faktycznie, miski, pudełka i wszystkie inne pojemniki, w których możemy potrząsać czosnkiem, sprawdzają się przy jego obieraniu. W ten sposób z łatwością pozbędziecie się łupin, a ręce nie będą brzydko pachnieć. Pamiętajcie jednak, by obciąć końcówki.
10. Mrożenie oliwy z przyprawami
Przyprawy faktycznie zachowują świeżość, ale sukces zależy od jakości oliwy. Jeśli dysponujecie wysokiej jakości olejem, otrzymacie przyprawę prawie idealną. Z kolei rafinowana oliwa, której zazwyczaj używamy, nie zamarznie w zwykłym zamrażalniku i efekt końcowy będzie daleki od oczekiwań.
11. Cytryna zapobiegnie brązowieniu jabłek
Skropienie jabłek cytryną nie tylko zachowuje ich świeżość na dłużej, ale również dodaje smaku! Sztuczka sprawdza się doskonale.
12. Końcówki bananów owinięte folią pomogą zachować ich świeżość
Po trzech dniach banan zawinięty folią wydaje się jeszcze bardziej zgniły, choć folia pewnie nie ma na to żadnego wpływu. No właśnie, trik z folią w ogóle nie działa.
13. Gotowanie jajka z białkiem wewnątrz żółtka
Wszyscy gdzieś widzieliśmy jajka ugotowane w ten sposób. Jednak kręcenie jajkiem nie dało żadnych efektów, co więcej, obranie go po ugotowaniu było bardzo trudne. Sztuczka wydaje się niemożliwa do wykonania dla typowej gospodyni, gdyż być może potrzebna jest nadludzka siła, by żółtko połączyło się z białkiem. Tak, czy inaczej, zdecydowanie nie polecamy.
14. Zachowaj świeżość ziół owijając je plastikową torebką
Wystarczy podlać roślinę i przykryć foliową torebką, by zapobiec więdnięciu. Druga roślina, która stała na parapecie kompletnie zwiędła. Sztuczka z workiem sprawdza się idealnie, gdy chcemy nacieszyć się ziołami przez jakiś czas.
Komentarze