PrzepisTomasz Jakubiak robi z nich pyszne danie. Mało kto wie, że są jadalne

Tomasz Jakubiak robi z nich pyszne danie. Mało kto wie, że są jadalne

Uszy wieprzowe według Tomasza Jakubiaka - Pyszności; foto: Canva, Facebook
Uszy wieprzowe według Tomasza Jakubiaka - Pyszności; foto: Canva, Facebook
30.05.2023 19:02, aktualizacja: 30.05.2023 19:37

Zdolny kucharz ze wszystkiego przyrządzi coś pysznego. Trafność tego powiedzenia postanowił udowodnić Tomasz Jakubiak, autor książek kulinarnych, juror "MasterChefa Juniora" i jedna z głównych postaci kanału Canal+ Kuchnia. Głównym składnikiem dania, które zaprezentował kucharz, były... uszy wieprzowe. Zaskoczony?

Uszy wieprzowe, delikatnie mówiąc, nie są najpopularniejszą częścią świni na polskich stołach. Pod nimi — tam, gdzie z przekąskami chowają się nasze czworonożne pupile — być może i owszem. Ale na talerzach? Kto to widział? Cóż, jest taka osoba — Tomasz Jakubiak. A ponieważ kucharz ten znany jest z wyczucia smaku, dobrze przygotowanego warsztatu kulinarnego i oryginalności, to wychodzimy z założenia, że po prostu trzeba mu zaufać.

Uszy wieprzowe, niezbyt popularna część świni - Pyszności; foto: Canva
Uszy wieprzowe, niezbyt popularna część świni - Pyszności; foto: Canva

To mięsne danie zostało przyrządzone przez Jakubiaka w iście azjatyckim stylu, dlatego każdy fan kuchni Orientu powinien być nim usatysfakcjonowany. Być może będzie niezłym przerywnikiem między popularnymi w Polsce pad thaiem czy smażonym ryżem. Co ciekawe, azjatyckie przyprawy doskonale współgrają tu z... chlebkiem pita. Wschód bliski i daleki w jednym — to musi być ciekawe!

Smażone uszy wieprzowe według Tomasza Jakubiaka

Składniki:

  • 4 wieprzowe uszy
  • 2 zielone papryki pepperoni
  • 2 słodkie papryczki chili
  • 2 młode pory
  • 1 kłącze świeżej trawy cytrynowej
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml bulionu wieprzowego
  • sól
  • kilka listków werbeny cytrynowej

Chlebki pita:

  • 1,5 szklanki mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • ciepła woda
  • sól
  • kmin rzymski

Sposób przygotowania:

Tomasz Jakubiak po mistrzowsku przygotował uszy wieprzowe - Pyszności; foto: Canva
Tomasz Jakubiak po mistrzowsku przygotował uszy wieprzowe - Pyszności; foto: Canva
  1. Zacznij od przygotowania chlebków. Drożdże wymieszaj z cukrem i niewielką ilością letniej wody. Złączone składniki połącz teraz z mąką i uprażonymi na patelni ziarnami kminu. Całość dopraw solą. Z wyrobionego ciasta uformuj placuszki i odstaw do wyrośnięcia. Piecz w 190 stopniach do zarumienienia i urośnięcia.
  2. Papryczki, czosnek i zgniecioną trawę cytrynową drobno posiekaj. Zetrzyj skórkę z cytryny, a pora pokrój w zapałki. Oczyszczone uszy wieprzowe obgotuj, a następnie wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię.
  3. Dodaj posiekanego pora, trawę cytrynową i papryczki. Po chwili dorzuć również czosnek, skórkę z cytryny, sos rybny i sojowy. Całość podlej bulionem i dopraw solą. Werbenę cytrynową dodaj na sam koniec. Tak przygotowane uszy wieprzowe serwuj z chlebkami pita. Smacznego!

I pomyśleć, że w czasach PRL-u świńskie uszy przerabiano na tzw. cwaniaka, czyli salceson.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także