PrzepisTort naleśnikowy z wołowiną. Danie, które zaskoczy wszystkich

Tort naleśnikowy z wołowiną. Danie, które zaskoczy wszystkich

Tort naleśnikowy- Pyszności
Tort naleśnikowy- Pyszności
Ewa
10.06.2023 07:35, aktualizacja: 18.09.2023 09:54

Tort naleśnikowy przekładany mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem to danie, którym zaskoczysz swoich bliskich. Proste i bardzo smaczne.

Naleśniki często goszczą w moim domu, zarówno na obiad, podwieczorek, jak i słodkie śniadanie w leniwe weekendy. Chociaż o wiele popularniejsze są w wersji na słodko, to zdecydowanie warto spróbować tych wytrawnych. Serwuję je w postaci naleśnikowego tortu, który między naleśnikami skrywa w środku warstwy z mięsa mielonego z sosem pomidorowym, kremowym beszamelem i serem mozzarella. Przypomina nieco sos do spaghetti, ale w takim wydaniu smakuje zupełnie inaczej. Dodatkowo takie danie świetnie prezentuje się na stole i zdecydowanie zachęca do jedzenia. Skuszą się nawet niejadki - w końcu kto nie lubi naleśników?

Tort naleśnikowy z wołowiną

Składniki:

Farsz

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 600 g passaty pomidorowej
  • sól/pieprz

Pozostałe składniki

  • 8 naleśników
  • 400 g beszamelu
  • 200 g tartej mozzarelli

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju roślinnego i wrzucam mieloną wołowinę i podsmażam. Gdy mięso zbrązowieje, dorzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz paprykę i przesmażam.

Tort naleśnikowy z wołowiną- Pyszności
Tort naleśnikowy z wołowiną- Pyszności

2. Zalewam całość passatą pomidorową, dodaję zioła prowansalskie, suszony czosnek, słodką oraz ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, sól i dokładnie mieszam.

3. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Układam pierwszy naleśnik, smaruje go łyżką beszamelu oraz mięsnego sosu. Przykrywam drugim naleśnikiem.

Tort naleśnikowy z wołowiną- Pyszności
Tort naleśnikowy z wołowiną- Pyszności

4. Powtarzam warstwy, aż skończą mi się naleśniki lub sos. Na samej górze powinien znaleźć się sam beszamel. Posypuję tort startym serem mozzarella. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 30 minut.

Tort naleśnikowy z wołowiną- Pyszności
Tort naleśnikowy z wołowiną- Pyszności

5. Upieczony tort przekładam ostrożnie na talerz i dekoruję posiekaną natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii. Podaję na ciepło, krojąc porcje tak samo, jak w przypadku zwykłego tortu.Smacznego!

Tort naleśnikowy z wołowiną- Pyszności
Tort naleśnikowy z wołowiną- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także