Tort pień drzewa z kremem czekoladowym. Bajkowy, leśny tort, którym zachwycisz swoim gości

Tort pień drzewa- Pyszności

Tort pień drzewa- Pyszności

Bajeczny leśny tort pień drzewa sprawi, że Twoi goście oniemieją z zachwytu. Jego przygotowanie jest naprawdę proste.

Tort jak z bajki

Chociaż mogłoby się wydawać, że stworzenie bajecznie pięknego i jednocześnie pysznego tortu jest ogromnym wyzwaniem, to dziś udowodnimy Ci, że jest inaczej. Ten słodki wypiek w kształcie ściętego pnia drzewa przygotujesz bez specjalnego sprzętu ani bez dodatku masy cukrowej. Całość jest w pełni jadalna i barwiona jedynie naturalnymi barwnikami. W tym torcie zakochasz się od pierwszego wejrzenia i… od pierwszego kęsa. Miękki biszkopt z czekoladowym kremem, przełamany świeżymi owocami, to nasz patent na słodki sukces.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Zobacz również: łatwe ciasto bez pieczenia a’la leśny mech

Tort pień drzewa

Składniki:

Składniki na 1 biszkopt (trzeba 2 biszkopty)

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 250 g czekolady mlecznej
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 200 g masła

Biszkopt szpinakowy:

  • 100 g szpinaku
  • 75 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 40 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody

Dodatkowo:

  • maliny
  • borówki

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Do dużej miski dodaj białka i ubij je na puszystą pianę wraz z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, proszek do pieczenia i mąkę, cały czas miksując masę.

Tort pień drzewa- Pyszności

Tort pień drzewa- Pyszności

Blaszkę do pieczenia posmaruj masłem lub margaryną i wysyp bułką tartą. Przelej powstałą masę do blaszki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.

Tort pień drzewa- Pyszności

Tort pień drzewa- Pyszności

Po upieczeniu zawiń biszkopt w rulon wraz z czystą ściereczką. Zerknij na nasz filmik, gdzie dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić. Drugą porcję przygotuj w taki sam sposób.

Tort pień drzewa- Pyszności

Tort pień drzewa- Pyszności

Czas na zielony biszkopt. Do wąskiego i wysokiego naczynia wlej olej i dodaj umyte liście szpinaku. Zblenduj całość na jednolitą masę. Do dużej miski dodaj jajko oraz cukier i rozetrzyj na puszystą, jasną masę. Dodaj zblendowany szpinak i wymieszaj. Następnie dorzuć proszek do pieczenia, sodę oraz mąkę i zmiksuj całość. Przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 45 minut w 175 stopniach.

Tort pień drzewa- Pyszności

Tort pień drzewa- Pyszności

Przejdź do przygotowania kremu. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło i śmietankę. Upieczony biszkopt podziel na długie części. Posmaruj rozpuszczoną czekoladą i zawiń pasek biszkoptu w rulon. Kolejne części również smaruj czekoladą i zawijaj, dokładając poprzednie rulony. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Tort pień drzewa- Pyszności

Tort pień drzewa- Pyszności

Powstały rulon ustaw pionowo i wstaw do lodówki, aby stężało. Po tym czasie wyjmij ciasto i posmaruj brzegi pozostałą masą czekoladową. Rób to od dołu do góry tworząc korę.

Tort pień drzewa- Pyszności

Tort pień drzewa- Pyszności

Upieczony biszkopt szpinakowy pokrusz i ułóż jako mech. Dodaj świeże owoce i gotowe. Prosty i pyszny tort, którym zachwycisz swoich gości aż prosi się o zjedzenie. Smacznego!

Tort pień drzewa- Pyszności

Tort pień drzewa- Pyszności

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×